maanantai 28. marraskuuta 2016

The Asphalt Jungle - Asfalttiviidakko (1950)

Ohjannut John Huston
USA 1950, 112 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Sterling Hayden, Louis Calhern, Sam Jaffe, Jean Hagen

Everything's gonna be okay...
Rikollinen Doc Erwin Riedenschneider (Jaffe) vapautuu vankilasta ja ryhtyy heti juonimaan uutta keikkaa. Remmiin astuvat muun muassa vauras Alonzo D. Emmerich (Calhern) ja kovanaama Dix Handley (Hayden). Homma hoidetaan kotiin vankalla kokemuksella ja hetken kaikki vaikuttaa sujuvan täydellisesti. Vähitellen punottu juoni kuitenkin purkautuu ja alamaailman ammattilaiset jäävät loukkuun yksi kerrallaan.

Ammattilaisten elkein kriminaalit suunnittelevat keikkansa huolella ja kaikessa rauhassa. Niinpä elokuvan tapahtumat käynnistyvät miltei turhan hidastempoisesti, mutta loppua kohden jännitys tiivistyy. Asfalttiviidakko perustuu W.R. Burnettin samannimiseen romaaniin (1949), jonka pohjalta on myöhemmin tehty muitakin tyyten erilaisia elokuvia. Vuosikymmenen lopulla aihe kääntyi lännenelokuvaksi (Lainsuojattomat, 1958), 1960-luvulla tarina vietiin Egyptiin (Cairo, 1963) ja 1970-luvulla teoksesta syntyi ajalleen tyypillisesti niin sanottu blaxploitaatio-versio (Cool Breeze, 1972).

Asfalttiviidakko luetaan usein John Hustonin ohjaustöiden parhaimmistoon, mutta minä en pitänyt tästä aivan yhtä paljon kuin vaikkapa Maltan haukasta (1941). Tässäkin film noirissa on kuitenkin Hustonille tyypillistä karkeaa realismia, joka kyllä säväyttää. Elokuvan rikolliset elävät karussa maailmassa, eikä ylimääräisellä glamourilla mässäillä. Roolitukset ovat erinomaiset, varsinkin Sterling Hayden on vakuuttava. Elokuvassa myös nähdään sivuroolissa Marilyn Monroe, joka tuolloin oli vielä varsin tuntematon näyttelijänalku. Monroen hahmo Angela Phinlay tuo viileän vakavaan elokuvaan hieman kepeyttä ja huumoria: "Haven't you bothered me enough, you big banana-head?"

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti