lauantai 19. marraskuuta 2016

Winchester '73 - Kohtalon ase (1950)

Ohjannut Anthony Mann
USA 1950, 92 min.
Lännenelokuva, Toiminta
Pääosissa: James Stewart, Stephen McNally, Shelley Winters

The gun that won the West.
Lin McAdam (Stewart) voittaa ampumakilpailussa jalon aseen, Winchester '73 -kiväärin. Tiukassa kisassa toiseksi jäänyt Dutch Henry Brown (McNally) kuitenkin anastaa tuliluikun ja livistää pakoon. McAdamilla on jo valmiiksi kana kynittävänä Brownin kanssa, joten ajojahti alkaa vikkelästi. Brown joutuu pakomatkallaan luopumaan arvokkaasta kivääristä, joka päätyy melkoiseen seikkailuun. Lopussa koittaa tietenkin vanha kunnon kaksintaistelu, ja ase kohtaa jälleen oikean omistajansa.

Ammuskelua ihannoiva elokuva ei meinannut heti sytyttää minua kovin suureen ylistyslauluun ja pyöräyttelin silmiäni ensimmäisen kliseisen intiaaniherjan kohdalla. Mutta sitten alkoi tapahtua myös hyviä asioita: komeita maisemia, vauhtia ja vinkuvia luoteja, McAdamin salaperäinen kauna Brownia kohtaan... Lopputulemana täytyy todeta, että onhan tämä kerta kaikkiaan näkemisen arvoinen raina. Tarinaa kerrotaan sen verran kiinnostavalla tavalla, että anti-pyssysankarikin jaksaa seurata kiväärinmetsästystä silmä kovana. Itse ampuma-ase nimittäin nousee suorastaan yhdeksi elokuvan hahmoista, sillä sen kautta käydään läpi kaikki länkkärigenren kliseet aina intiaanihyökkäyksistä saluunoiden uhkapelipöytiin. Eri ihmisten käsissä ase herättää intohimoja ja lähes sokeaa hulluutta.

Juoneltaan hieman erikoinen länkkäri on pohjimmiltaan hyvin klassinen genrensä edustaja. Niinpä Winchester '73 - kohtalon ase löytyy usein listoilta, joissa rankataan kaikkien aikojen lännenelokuvia. Filmi on myös eräänlainen merkkipaalu sekä päätähden että ohjaajan uralla. Ensinnäkin Stewart palasi elokuvan myötä westernien pariin reilun vuosikymmenen tauon jälkeen; edellinen kerta oli elokuvassa Ei mikään enkeli (1939). Toisekseen Winchester ' 73 - kohtalon ase aloitti James Stewartin ja Anthony Mannin yhteistyön, joka jatkui halki vuosikymmenen. 1950-luvulla Stewart oli päätähtenä yhteensä kahdeksassa Mannin elokuvassa, joista kuusi oli lännenelokuvia. Näistä yhteistyön hedelmistä ovat Kohtalon aseen lisäksi 1001-listalle päässeet westernit Teräskannus (1953) ja Muukalainen Laramiesta (1955). Loppuknoppina mainittakoon, että vuonna 1950 Stewart nähtiin toisessakin länkkärissä: Delmer Davesin ohjaama Katkaistu nuoli sai ensi-iltansa vain noin viikon verran Kohtalon aseen jälkeen.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti