tiistai 8. marraskuuta 2016

Lokakuun elokuvat 2016

The Immigrant - Charlie siirtolaisena
Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1917, 30 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Charlie Chaplin, Edna Purviance





Restauroitu Chaplin-lyhäri liki sadan vuoden takaa ei ole menettänyt tenhoaan vuosien varrella! Elokuvassa kuuluisa kulkuri (Chaplin) on saapumassa Ameriikan ihmemaahan siirtolaisena, mutta köyhän elo on täynnä haasteita. Laivan liikettä hyödyntävä slapstick naurattaa ja päättyy romantillisen onnellisesti. Chaplinin vastanäyttelijänä nähdään Edna Purviance, joka tuona aikana sekä heilasteli Charlien kanssa että kuului tämän vakinäyttelijäkaartiin.

Pisteytys: 8/10

Easy Street - Hiljainen katu
Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1917, 24 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell




Hiljainen katu (tunnettu myös mm. nimellä Charlie poliisina) vie Chaplinin kulkurihahmon poliisiuralle. Työ vaikuttaa helpolta, mutta niinpä isokokoinen öykkäri (Campbell) aiheuttaa tuoreelle sinivuokolle ongelmia kerrakseen. Fyysisen komedian mestariteos!

Pisteytys: 8/10

The Adventurer - Kahlekarkuri
Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1917, 24 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Charlie Chaplin, Edna Pruviance, Eric Campbell




Siinä missä Hiljainen katu esitteli kulkurin (Chaplin) poliisina, tällä kertaa ystävämme onkin paatunut roisto ja vieläpä vankikarkuri. Pakonsa yhteydessä konna eksyy hienostojuhliin ja iskee vieläpä silmänsä erääseen neitoon (Pruviance). Tytön tuima isä (Campbell) ole tapauksesta lainkaan mielissään, epäilyttävä kosijahan voi olla ties mikä rikollinen. Legendaarisen taitava Chaplin osaa kyllä hyödyntää hyvän tarinan kaikin tavoin, joten hupia piisaa!

Pisteytys: 9/10

The Mummy - Muumio
Ohjannut Karl Freund
USA 1932, 73 min.
Kauhu, Fantasia
Pääosissa: Boris Karloff, Zita Johann, David Manners




Universalin kauhuklassikko Muumio ammentaa jännitysnäytelmänsä aineksia muinaisesta Egyptistä, edellisellä vuosikymmenellä löydetystä Tutankhamonin haudasta ja siihen liittyvistä kirouslegendoista. Elokuvassa tutkijoiden löytämä muumio Imhotep (Karloff) herätetään vahingossa henkiin ja tämä ryhtyy etsimään kadonnutta rakastettuaan. Lopulta Imhotep löytääkin rakkaansa inkarnaation (Johann) ja yrittää taikoa nuoren neidon pauloihinsa. Juonessa on hupaisan hölmöt kohtansa, mutta kokonaisuus on kuitenkin omalla tavallaan kiehtova. Boris Karloff on toki myös aina loistava.

Pisteytys: 7/10

The Big Short
Ohjannut Adam McKay
USA 2015, 130 min.
Draama, Biografia, Komedia
Pääosissa: Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt



The Big Short kertoo vuosikymmenen takaisesta asuntokuplan posahtamisesta ja sitä seuranneesta finanssikriisistä muutaman keinottelijan näkökulmasta. Talouskriisin käsittely yksilötasolla nostaa keskeiseksi teemaksi toisten epäonnesta hyötymisen ja talousjärjestelmämme raadollisuuden. Elokuvan kerrontakeinot selittävät talouden termejä ja lakeja mahdollisimman yksinkertaistavasti, ehkä hieman liiankin. Viiden Oscarin ehdokas pokasi kuitenkin palkinnon parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 7/10

Turist - Turisti
Ohjannut Ruben Östlund
Ruotsi, Ranska, Norja & Tanska 2014, 120 min.
Draama
Pääosissa: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli



Ruotsalaisperhe ajautuu kriisiin lomaillessaan Alpeilla, kun lumivyöryn säikäyttämä isä (Kuhnke) hylkää perheensä hädän hetkellä. Kun harmittomaksi osoittautuneesta luonnonkatastrofista on selvitty, alkaa isän toiminnan ruotiminen. Katsojakin joutuu tahattomasti keskelle vaivaannuttavaa avautumista, jossa vain toivoisi että maa nielaisisi. Defenssit, passiivis-aggressiivisuus ja yhteisymmärryksen puute ajavat päähenkilöitä yhä pahempaan solmuun. Elokuva tarkastelee modernia miehisyyttä tragikoomisesta ja hetkittäin liki absurdista perspektiivistä. Miehuullisuuden rooliodotukset näyttäytyvät perinpohjin järjettöminä - mutta mitäpä nyt totutuista tavoista luopumaan, olivat ne sitten miten typeriä tahansa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti