100 vuotta sitten maailma kuohui. Kauas olivat jääneet vuosisadan alun huolettomat päivät ja käyskentelyt kauniiden puiden reunustamilla bulevardeilla. Haaveet uljaina siintävistä tulevaisuuden päivistä, yhä upeammista keksinnöistä ja ihmiskunnan ylivertaisuudesta musertuivat tykkitulen pauhuun. Ensimmäinen maailmansota jatkui jo kolmatta vuotta, eikä loppua näkynyt. Vuonna 1916 länsirintamalla käytiin ennennäkemättömän verisiä taisteluita, joista Verdun ja Somme olivat pahimmat.
Sotatapahtumista tehtiin myös aikalaiskuvauksia. Kuuluisin on brittien tekemä propagandistinen The Battle of the Somme, joka on restauroitu vuonna 2006. Elokuva olisi ollut kiinnostavaa katsoa, mutta harmillisesti en löytänyt kunnollista versiota. Trailereita elokuvasta voi kuitenkin katsoa täältä.
Kun sota viimein oli sodittu, tehtiin sen tuoksinnoista tuoreeltaan runsaasti traumaattisia koettelemuksia käsitteleviä elokuvia. Sittemmin toinen suursota on noussut maailmansodista filmatummaksi aiheeksi, mutta ensimmäinenkään ei ole täysin unohtunut. Uudemmista ensimmäistä maailmansotaa kuvaavista elokuvista mainittakoon Pitkät kihlajaiset (2004) ja Sotahevonen (2011). 1920-1930-luvuilla ensimmäinen maailmansota oli vielä niin tuoreessa muistissa, että luonnollisestikin aihe toisintui useissa elokuvissa. Toisissa kerrattiin sotatapahtumia tositarinoiden kautta, useimmissa kauhisteltiin sodan tuhoja ja joissain jo varoiteltiin uuteen suursotaan suistumisesta. 1001-listalta katsomistani elokuvista sotatunnelmia löytyy ainakin näistä:
Elämää Sommen juoksuhaudoissa. |
King Vidorin Suuri paraati (1925) tarkastelee sotaa inhimillisestä lähtökohdasta. Mahtipontinen taistelutahto hiipuu rintamalla, jossa kaikki ovatkin vain jonkun lapsia, rakastettuja ja ystäviä. Elokuvan sanoma kerrotaan seuraamalla yhden yhdysvaltalaisen vapaaehtoisen sotilaan vaiheita Ranskassa. Elokuva pohjautuu erään sotilaan todellisiin kokemuksiin.
Länsirintamalta ei mitään uutta (1930) on yksi tunnetuimpia sotaelokuvia kautta aikojen, vaikka samanniminen alkuperäiskirja lienee vielä nimekkäämpi. Suuren paraatin tapaan tässäkin kertomuksessa sotagloria hiipuu nopeasti, kun innokkaat nuorukaiset pääsevät osalliseksi sotatapahtumia. Elokuvassa seurataan saksalaisten sotamiesten selviytymistä rintamalinjoilla. Kertomuksesta on myös tehty uusintafilmatisointi vuonna 1979.
Runollisen kaunis Suuri illuusio (1937) valmistui toisen maailmansodan alla. Vankileirille sijoittuva elokuva käsittelee vanhan maailman katoamista ja tulevaisuuspelkoa. Elokuva tuntuu erityisen surumieliseltä ja viisaalta, kun tietää, millaiseen katastrofiin maailma sortui vain pari vuotta myöhemmin. Ikävä kyllä, Suuri illuusio tuntuu edelleen kipeän ajankohtaiselta vetoomukselta rauhan puolesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti