maanantai 12. joulukuuta 2016

LUUKKU 12: Love Me Tender, Love Me Sweet...

Kuusi vuosikymmentä sitten uutisotsikoissa puhuttiin Unkarin kansannoususta sekä Suezin kriisistä, ja Urho Kekkonen sai aloittaa ensimmäisen presidenttikautensa yleislakon saattelemana. Samoihin aikoihin Thunderbirdit jylläsivät kaduilla, ensimmäisiä Euroviisuja kuunneltiin radiosta ja Elviksen elokuvadebyytti Love Me Tender aiheutti sydänten läpätystä.


Love Me Tender - Rakasta minua hellästi
Ohjannut Robert D. Webb
USA 1956, 89 min.
Draama, Romantiikka, Lännenelokuva
Pääosissa: Elvis Presley, Richard Egan, Debra Paget

Yhdysvaltain sisällissota on juuri päättynyt ja sotajoukot palaavat koteihinsa perheidensä pariin. Pieni joukko etelävaltojen sotilaita kuitenkin ryöstää vastapuolen junan, sillä tieto sodan päättymisestä ei ole vielä kantautunut heidän korviinsa. Pian sotapojille selviää asioiden laita, mutta he päättävät silti pitää varastamansa rahat ja palata koteihinsa. Ryhmää johtanut Vance Reno (Egan) saapuu kotiin varakkaana miehenä ja saa osakseen lämpimän vastaanoton. Ongelmia kuitenkin siintää horisontissa, sillä kotiväki ehti luulla Vancea kuolleeksi ja niinpä tämän pikkuveli Clint (Presley) on juuri nainut Vancen heilan Cathyn (Paget). Sotarikoksen selvittely ja kodin kolmiodraama himmentävät onnea, jonka sodan loppumisen piti tuoda.

Kriitikot eivät ole olleet elokuvalle suopeita, mutta se ei estänyt Elviksen debyytin suursuosiota. Lipputulot kattoivat elokuvan kustannukset jo muutamassa päivässä. Vain neljässä viikossa kuvattu elokuva on aika hatara kertomus, mutta sivuroolissa nähtävästä Elviksestähän tässä tietenkin on kysymys. Laulunumerot ovat mainioita hetkiä, vaikka alunperin niitä ei pitänyt koko elokuvassa olla laisinkaan. Ymmärrettävää, sillä 1950-luvun populaarimusiikki ei istu elokuvan aikakauteen - mutta hei, se on Elvis! Mitä taas tulee Elvikseen näyttelijänä, täytyy sanoa ettei kuningas aivan huono ole. Hienoista kokemattomuutta paikkaa myös se seikka, ettei elokuvan näyttelijäkaarti muutoinkaan ole ihan parhaasta päästä.

Kokonaisuutena Love Me Tender on kohtalainen elokuva, joskin ilman Elvis-erikoisuutta se olisi vain pelkkä mitättömyys. Huolimattomasti tehdyn filmin tarinan pieni potentiaali valuu pitkälti hukkaan. Mutta mitäpä pienistä, sillä kuten jo todettua, Elviksen karisma kantaa pahimpien kuoppien yli. Tähden ensimmäinen elokuvarooli johti mittavaan elokuvauraan, ja seuraavan kolmentoista vuoden aikana Elvis ehti näytellä vielä kolmessakymmenessä muussa elokuvassa.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti