lauantai 17. joulukuuta 2016

LUUKKU 17: Komediahelmi 1970-luvulta

40 vuotta sitten Suomessa vuoden katsotuimpiin elokuviin lukeutuivat kotimaiset komediat Loma ja Lottovoittaja UKK Turhapuro. Myös Mel Brooksin Pähkähullujen paratiisi veti runsaasti yleisöä teattereihin meillä ja muuallakin, vaikkei siitä tullutkaan samanlaista hittiä kuin Brooksin aiemmista ohjaustöistä. Mutta mikä unohdettu helmi tämä onkaan!


Silent Movie - Pähkähullujen paratiisi
Ohjannut Mel Brooks
USA 1976, 87 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Mel Brooks, Marty Feldman, Dom DeLuiseEntinen ohjaajasuuruus Mel Funn (Brooks) yrittää tehdä paluun ja ehdottaa studiolle mykkäelokuvan tekoa. Tolloine ystävineen Funn kamppailee saadakseen ideansa toteutettua. Elokuvaan värvätään joukko tunnettuja viihdetaiteilijoita, kuten miimikko Marcel Marceau ja Liza Minnelli. Tähdet nähdään elokuvassa tietenkin cameo-rooleissa. Erityisesti Marceaun lyhyt kohtaus on loistava! (Tähdennettäköön vielä, että rakastan mimiikkaa.)
 
Elokuvan tekemisestä kertova elokuva on elokuvassa tehtävän elokuvan (hehheh) tapaan toteutettu mykkäelokuvana ja vauhdikkaana slapstickina. Näyttelijät heittäytyvät kohellukseen antaumuksella ja Mel Brooksin Hollywood-satiiri on purevaa. Lopputulos on hulvaton! Viihdearvostaan huolimatta Pähkähullujen paratiisi ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota, kuin Brooksin aiemmat komediat. Elokuvassa on toki muutama vähän kehnokin vitsi, mutta mitäpä pienistä hudeista, kun kokonaisuus kuitenkin naurattaa makeasti.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti