keskiviikko 7. joulukuuta 2016

LUUKKU 7: Let's Misbehave!

It's the Roaring Twenties!

90 vuotta sitten äänielokuvan aikakausi oli aivan nurkan takana, mutta mykkäelokuva kukoisti vielä hetken kauniina ja eläväisenä. Hollywoodin suosio jatkoi kasvuaan ja tähtikultti oli syttynyt. Aikansa kuumia nimiä olivat muun muassa Douglas Fairbanks, Mary Pickford, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd, Pola Negri ja Lon Chaney. Vuonna 1926 mediahuomio kiinnittyi eritoten Rudolph Valentinon traagiseen kuolemaan ja riutuvien fanien hautajaissaattoon. Samana vuonna myös syntyi tulevia tähtiä, kuten Leslie Nielsen ja Jerry Lewis. Näiden komediamestareiden kunniaksi esittelyvuoroon tänään pääsee vanhemman kollegan Harold Lloydin tähdittämä mykkäkomedia Seitsemännessä taivaassa.

Ps. Olen otsikossa hieman edellä aikaani, sillä Cole Porterin säveltämä upea ja kuolematon Let's Misbehave -sävelmä syntyi vasta vuonna 1927. Pienet anakronismit kuuluvat aikamatkailuun!


For Heaven's Sake - Seitsemännessä taivaassa
Ohjannut Sam Taylor
USA 1926, 58 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Harold Lloyd, Jobyna RalstonHarold Lloyd esittää miljonääri Harold Mannersia, joka sattumalta päätyy köyhien asuttamaan kaupunginosaan. Väärinkäsityksen vuoksi Manners lahjoittaa suuren summan rahaa uskonnolliseen työhön. Erheen huomattuaan miljonääri yrittää saada rahansa takaisin, mutta rakastuukin lähetystyötä tekevään Hope-neitoon (Ralston).

Yksinkertaisella kaavalla toimiva elokuva on hauska, ja niinpä onkin helppoa ymmärtää sen aikanaan saama suuri suosio. Seitsemännessä taivaassa on yksi Lloydin kaikkien aikojen tuottoisimmista elokuvista ja myös koko mykkäkauden kahdenneksitoista tuottoisin elokuva Yhdysvalloissa. Hieno saavutus kieltämättä, mutta kovin suurta klassikkoa komediasta ei kuitenkaan ole muodostunut. Elokuva ei nimittäin ole erityisen kekseliäs tai omaperäinen, vaikka sen lukuisat vitsit naurattavatkin. Vain tunnin mittaisena komediana Seitsemännessä taivaassa kuitenkin viihdyttää kertaalleen katsottuna mainiosti.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti