maanantai 19. joulukuuta 2016

LUUKKU 19: Edesmenneet artistit osa 2 - Prince

Tänään edesmenneiden artistien kasarikatsauksessa vuorossa on the one and only Prince (1958-2016), jonka esikoisohjaus Under the Cherry Moon tuli ensi-iltaan 30 vuotta sitten. David Bowien tapaan Prince on tunnetumpi muusikkona, kuin elokuvatähtenä. Eroavaisuutena tähtien välillä on kuitenkin se, että Princen elokuvaura ei ole yhtä runsas saati menestyksekäs kuin Bowien.

Purple Rain (1984)
Prince debytoi elokuvamaailmassa vuonna 1984 elokuvassa Purple Rain, jonka nimikkosävelmä myös lukeutuu tähden tunnetuimpiin hitteihin. Sittemmin Prince esiintyi vielä kolmessa itse ohjaamassaan elokuvassa. Elokuvat tosin eivät olleet avain Princen menestykseen, mutta ne tarjoavat kyllä herkkuja tosifaneille tai kuriositeetteja heille, jotka haluavat tutustua ainutlaatuisen artistin visioihin. Esikoisohjaus Under the Cherry Moon floppasi ja kahmi Razzie-palkintoja, mutta Prince ei tuosta lannistunut. Vuonna 1987 hän ohjasi konserttitaltiointinsa Sign o' the Times (1987) ja yritti myös uudelleen fiktion parissa musikaalidraama Graffiti Bridgen (1990) myötä. Viimeksimainittu elokuva oli kuitenkin jälleen samanlainen Razzie-magneetti kuin Under the Cherry Moon, josta arvio tässä:

Under the Cherry Moon
Ohjannut Prince
USA 1986, 98 min.
Romantiikka, Musikaali
Pääosissa: Prince, Jerome Benton, Kristin Scott Thomas





Under the Cherry Moon kertoo gigoloystävyksistä, jotka iskevät varakkaita naisia Rivieralla. Tarina saa kuitenkin odottamattoman käänteen, kun *gasp* toinen kaksikosta (se Princen esittämä tietenkin) menee ja rakastuu. Garderoobit valloittavine sisältöineen ja Princen nerokkaat sävelet luovat tarinaan täysin omanlaisensa tunnelman, joka on ainakin, noh, mieleenpainuva.

Tämä musikaalidraama ei kieltämättä lukeudu monin tavoin upean uran luoneen Princen varsinaisiin tähtihetkiin. Hetkittäin Under the Cherry Moon on niin huono, että herää epäilys sen olevan suorastaan tarkoituksenmukaista. Onko sittenkin kyse vain Princen nerokkuudesta? Ehkä en vain ymmärrä sitä romantillista eskapismia, jonka Prince on valkokankaille saattanut. Elokuvan katsominen on kuitenkin vain todella raskasta, vaikka välillä se naurattaakin tahattomasti.

Arvata saattaa, että Under the Cherry Moon oli ilmestyessään totaalinen floppi. Tämä Rasberry-palkittu katastrofi ei ole saanut osakseen edes erityistä kulttimainetta. Princen uraa elokuva ei onneksi hetkauttanut raiteiltaan. Vain kolme vuotta myöhemmin Prince teki loistavan soundtrackin Batmaniin (1989) ja kuten jo edellä todettua, elokuviakin uralle vielä mahtui. Tämän elokuvan positiiviseksi puoleksi on sentään luettava sen kelpo soundtrack, joka rytmittää mukavasti piinallista romanssitarinaa.

Pisteytys:
4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti