maanantai 27. marraskuuta 2023

Gravity (2013)

Ohjannut Alfonso Cuarón
Iso-Britannia & USA 2013, 91 min.
Draama, Trilleri, Scifi
Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney
 
Clear skies with a chance of satellite debris...

Tohtori Ryan Stone (Bullock) on ensimmäisellä avaruusmatkallaan. Arkipäivä Maan kiertoradalla muuttuu hurjaksi selviytymistaisteluksi, sillä avaruusromuksi tuhoutunut satelliitti kiitää kovaa vauhtia kohti Stonen ja hänen kollegoidensa sukkulaa. Seuraa tuhoisa onnettomuus, josta selviävät hengissä vain Stone ja kokenut avaruuskonkari Matt Kowalski (Clooney). Maahan on päästävä keinolla millä hyvänsä, mutta avaruus ei anna armoa.
 
Taidokkaasti luotu avaruustrilleri on kovaa toimintatykitystä. Katsoja saa hengähtää sopivin väliajoin, kunnes taas mennään ja vauhdilla. Parin katselukerran jälkeen vauhti tuntuu turhan kaavamaiselta, mutta eipä sekään hirveästi viihteen miellyttävyyteen vaikuta, kun kokonaisuus on muuten nappiosuma. Avaruuden karuus on ympäristönä niin päätähuimaava, ettei elokuvassa edes turhaan tuhlata ruutia ylimääräisiin efekteihin tai äänitehosteisiin. Realismin tuntu lisää sykettä.
 
Teknisesti uskottava, visuaalisesti näyttävä ja tarinaltaan viihdyttävä Gravity oli ilmestymisvuotensa suuria elokuvatapauksia. Vuotensa tuottoisimpien filmien kärkikymmenikköön kohonnut elokuva leijaili riemukkaasti palkintojuhlasta toiseen. Kymmenen Oscarin ehdokas ja seitsemän voittaja (mm. ohjaus, kuvaus, leikkaus) oli ihan varteenotettava ehdokas parhaan elokuvan pystin nappaajaksi, mutta syvällisempi draama 12 Years a Slave (2013) veti siinä taistossa pidemmän korren. Loistavana avaruustoimintana Gravity on edelleen huippuluokkaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti