tiistai 21. marraskuuta 2023

Lincoln (2012)

Ohjannut Steven Spielberg
USA & Intia 2012, 150 min.
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn
 
Are we fitted to the times we're born into?

Yhdysvaltain sisällissodan verisiin vuosiin sijoittuva historiadraama seuraa presidentti Abraham Lincolnin (Day-Lewis) viimeisiä elinkuukausia. Sodan on loputtava, ja se vaatii samalla orjuuskysymyksen ratkaisua. Lincolnin päämääränä on kieltää orjuus lopullisesti, mutta haasteena on saada enemmistö senaattoreista liittymään orjuuden vastaiseen rintamaan.
 
Lincoln on tyyliltään perinteisehkö, hieman pönöttävä suurmieselokuva. Daniel Day-Lewisin sopivan arkinen roolisuoritus keventää pahinta patsastelua, ja muutkin näyttelijät sopivat osiinsa. Sinänsä perustuslakiväännöstä kertova tarina on dramatisoitu hyvin, mutta ehkäpä valkoisten ukkojen kabinettihuutelussa on aina pieni kuivakkuuden riski. Tällä kertaa sitä ei voida väistää.

Lukuisia palkintoehdokkuuksia ja suuria katsojalukuja kerännyt Lincoln oli ilmestyessään näyttävä elokuvatapaus. Menestys oli huomattavaa eritoten Yhdysvalloissa, jossa ikonisen presidentin perintö elää yhä voimakkaana. Kahdestatoista Oscar-ehdokkuudesta Lincoln voitti lopulta vain kaksi: Day-Lewis nappasi pystin varmasta roolityöstään ja toinen palkinto meni ansaitusti elokuvan lavasteille. Upeasti rakennettu, runsas ja savuinen menneen maailman estetiikka onkin elokuvan ehdottomasti parasta antia. Harmi, ettei kerronta nouse miljöön eläväisyyden tasolle.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti