torstai 2. marraskuuta 2023

Lokakuun elokuvat 2023

Elvis
Ohjannut Baz Luhrmann
USA & Australia 2022, 159 min.
Biografia, Draama, Musikaali
Pääosissa: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge
 
 
 
 
Elvis-biografia keskittyy musiikkikuninkaallisen (Butler) kuuluisuuden vuosiin ja managerisuhteeseen. Elokuva on taattua Baz Luhrmannia, levotonta ilotulitusta, joka peittää löperön tarinan. Monet yksittäiset kohtaukset ovat upeita spektaakkeleja, mutta kokonaisuus on merkityksetön harhailu musavideopainajaisessa. Vai heijastaako tyyli Elviksen uran loppuvaiheiden piinaa? Austin Butlerin päärooli on onnistunut, sillä se ei varmasti ole ollut helppo. Harvalle julkimolle löytyy sama määrä imitaattoreita ja uudelleentulkitsijoita kuin Elvikselle.

Pisteytys: 4/10
 
The Sea Beast
Ohjannut Chris Williams
Kanada & USA 2022, 115 min. 
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Karl Urban, Zaris-Angel Hator, Jared Harris
 
 
 
 
Merihirviöjahti alkakoon! Vaan tässä tarinassa sankarit eivät aina olekaan oikeassa, eivätkä syvyyksien pedot aivan niin kauheita kuin uskotellaan. Näyttävissä maisemissa liplattelevasa seikkailussa on hienoja maisemia, mutta tarina on vanhan toistoa ja hahmot kaipaisivat persoonaa. Omaperäisyydestä viis, filmi sai silti Oscar-ehdokkuuden animaatiokategoriassa.

Pisteytys: 4/10
 
Yösyöttö
Ohjannut Marja Pyykkö
Suomi 2017, 86 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Petteri Summanen, Marja Salo, Juha Muje
 
 
 
 
Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin (2010) perustuva elokuva kertoo yksinhuoltajaksi jäävästä vastasyntyneen isästä (Summanen). Miehiin ja isyyteen liittyviä stereotypioita yritetään tuulettaa, mutta ärsyttävää kyllä, niistä ei silti päästä hetkeksikään eroon. Vanhemmuuden paineille naureskelu on aavistuksen onnistuneempaa, joskaan vitsien tyyli ei oikein kutkuttanut omia nauruhermojani. Muutaman kuukauden isyyskokemuksen perusteella voin silti vahvistaa, että vauhdikas elokuva on helppoa ja kevyttä katsottavaa vauva-arjen univelkaisille riutujille.

Pisteytys: 5/10

Frozen - huurteinen seikkailu
Ohjannut Chris Buck & Jennifer Lee
USA 2013, 102 min.
Animaatio, Seikkailu, Musikaali, Komedia
Pääosissa: Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff, Josh Gad



H.C. Andersenin Lumikuningattaresta (1845) innoituksensa saanut Frozen vie kylmään pohjolaan. Sisaruspari Anna ja Elsa ovat raikas lisäys Disneyn prinsessakavalkadiin. On nimittäin ansiokasta, että tarina ei ole pelkkää pelastavan prinssin odottelua tai uhrautumista lemmen alttarille, vaan aktiivista naistoimijuutta. Siksi on sääli, että siskostarina hukkuu tarpeettoman vauhdikkaaseen koheltamiseen. Eikö tarinaan luoteta tarpeeksi? Hieman sama vaivaa Oscar-palkittua animaatiotakin, joka on teknisesti laadukasta, mutta persoonatonta. Vuotensa suurin kassamagneetti on joka tapauksessa muodostunut varsinaiseksi sukupolvikokemukseksi, eikä oheistuotteiden väkevältä markkinoinnilta ole voinut välttyä edes kohderyhmään kuulumaton aikuinen.

Pisteytys: 6/10

Scent of a Woman - Naisen tuoksu
Ohjannut Martin Brest
USA 1992, 156 min.
Draama
Pääosissa: Al Pacino, Chris O'Donnell, Philip Seymour Hoffman
 
 
 
Sokeutuva sotaveteraani (Pacino) lähtee hurvittelemaan New Yorkiin, mukanaan vastentahtoinen opiskelijakloppi Charlie (O'Donnell). Syksyisessä elokuvassa tuoksahtaa viski, parfyymi ja 1980─1990-lukujen taitteen tunnelma. Kahden erilaisen hahmon yhteinen matka ja kasvukertomus on tarinana turvallisen tuttu. Sitä on Al Pacinon räyhäroolikin, joka kuitenkin poiki näyttelijälle toistaiseksi uran ainoaksi jääneen Oscarin.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti