tiistai 31. lokakuuta 2023

Kauhukuu VIII ─ Kauhuvuosi 2023

Now I see something red.

Viimeinen kauhukuu-teksti riipii ruuduille kolme kuluneen vuoden uutuusfilmiä. Teemaksi muodostuu kauhukomedia, tuo vaikeasti hallittava, mutta onnistuessaan nerokkaan riemukas lajityyppi. Esinäytös saatiin jo edellistekstissä, jossa ruodittavana oli tuore Evil Dead Rise (2023). Kunhan näistä filmeistä on selvitty, sopiikin jo ryhtyä odottelemaan vuoden 2023 joulukalenteria. Sitä ennen toivotan mainioita loppusyksyn hetkiä ja kauhistuttavaa kekrinaikaa!
 
 
El Conde - Kreivi
Ohjannut Pablo Larraín
Chile 2023, 110 min.
Komedia, Kauhu, Fantasia
Pääosissa: Jaime Vadell, Gloria Münchmeyer, Stella Gonet


 
 
Vanha kunnon diktaattori Augusto Pinochet (Vadell) ei olekaan kuollut! Vampyyri-Augusto on kuitenkin vain varjo entisestä itsestään, onhan takana jo 250 vuotta verevää elämää ja syötyjä sydämiä. Kreivi käsittelee tosielämän kauhuja ja chileläishistoriaa mustan komedian keinoin: lopputulema on paitsi huvittavan makaaberi, myös tyylikkään näköinen. Loppuvitsiksi säästellään kertojaäänen riemastuttavaa paljastumista, joten juonipaljastuksia on syytä vältellä. Kreivi on sinänsä kiintoisa satiiri, mutta tarinan harhaileva tuntu kaipaisi terävyyttä.

Pisteytys: 7/10
 
Scream VI
Ohjannut Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
USA & Kanada 2023, 122 min.
Kauhu, Komedia, Trilleri
Pääosissa: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Cox
 
 
 
 
Salaperäinen puukkokummitus aiheuttaa paniikkia, tällä kertaa New Yorkissa. Ryhtyessäni katsomaan elokuvaa ajattelin, että nytpä ghostfacen henkilöllisyyden voisi paljastaa heti alkuun ─ ja kuinkas kävikään. Kovin suuria uutuuksia ei silti nähdä: murhaajamysteeri on perin tuttua tyyliä, ehkä liiankin. Lajityypin itsetietoisuudesta ei irtoa uusia vitsejä, eikä tappaja-arvoituskaan ole järin kiemurainen. Venytetty ja kliseinen, mutta silti yllättävän välttävä viihdyke sarjaa aiemmin katsoneille.

Pisteytys: 5/10
 
We Have a Ghost - Meillä asuu aave
Ohjannut Christopher Landon
USA 2023, 126 min.
Komedia, Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Jahi Di'Allo Winston, David Harbour, Anthony Mackie



Leppoisan lämminhenkisessä kummituskomediassa nelihenkinen perhe muuttaa vanhaan taloon, jossa elelee sympaattinen Ernest-aave (Harbour). Hömelöstä hengestä tulee vahingossa somesensaatio, mutta teinipoika Kevin (Winston) vain haluaisi auttaa Ernestiä muistamaan menneisyytensä. Liian pitkästä ja kömpelöstä tarinasta ei valitettavasti muodostu aikamme Casperia (1995), eikä elokuvasta ole edes samanlaiseksi hitiksi kuin ohjaajan edellisestä, kohtalaiseen menestykseen kohonneesta kauhukomediasta Happy Death Day (2017).

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti