torstai 19. lokakuuta 2023

Monsters (2010)

Ohjannut Gareth Edwards
Iso-Britannia & Meksiko 2010, 94 min.
Draama, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Scoot McNairy, Whitney Able

It's different looking at America from the outside

Avaruuden muukalaisia kuljettanut Nasan avaruusluotain on rysähtänyt Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Vieraiden muukalaisten kansoittama seutu on evakuoitu, ja avaruusoliouutiset alkavat olla jo arkipäivää. Lehtikuvaaja Andrew (McNairy) päätyy dokumentoimaan aluetta, sillä hän lupaa saattaa jenkkituristi Samanthan (Able) Meksikosta Yhdysvaltoihin. Turvalliset kulkuvälineet ovat täynnä, rahat käyvät vähiin ja saastuneen alueen läpi kulkeminen on ainoa vaihtoehto.
 
Pienellä budjetilla tehty hirviöseikkailu kätkee taitavasti tuotannon edullisuuden. Avaruuden asukit ovat tarinalle lähinnä taustamateriaa, vaikka ne tuovatkin muutamia sopivia jännityksen paikkoja, uhkakuvia ja yllättävää kauneutta. Kiinnostavin on tarina, vaikka se voisi syventyä vielä monipuolisemmin rajan ylittämisen tematiikkaan. Vieraus, ulkopuolisuus ja rajamailla harhailu saavat silti kysymään, mitä muukalaisuuden uhkaa pelkäämme. Ketkä ovat tarinan todellisia hirviöitä? Lisänä on ripaus romanssin odotusta, hieman ennalta-arvattavasti, mutta ei kuitenkaan kiusallisesti. Kokonaisuus on yllättävän rauhallinen. Elokuvan ideasta tulee mieleen District 9 (2009), mutta sävy on aivan erilainen.

Monsters on Gareth Edwardsin (s. 1975) ensimmäinen teatterilevityksen saanut elokuva. Hyvän vastaanoton saanut filmi johdatti Edwardsin uran nopeasti suurempiin kuvioihin: Godzilla (2014), Rogue One (2016) ja tuoreimpana scifitulokas The Creator (2023) ovat tehneet Edwardsista menestyneen blockbuster-ohjaajan. Godzillaa ohjatessaan Edwards tuotti vielä Monstersin jatko-osan, mutta se saaga saa jäädä unholaan: Monsters: Dark Continent (2014) sai murska-arviot.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti