lauantai 21. lokakuuta 2023

Kauhukuu V ─ Erämaa (2003)

Bare dra hjem! Lähde kotiin!
 
Tänään tarvotaan syvälle synkkään norjalaiseen metsään. Pohjoismaisissa kauhuelokuvissa on jotain kodikkaan tuttua, vaikka monet ammentavat vaikutteitaan Hollywoodista. Omaperäistä pohjoisen melankoliaa löytyy ainakin seuraavista filmeistä:

Ruotsalaiseen mielenmaisemaan viettelevät kauhulassikot Ajomies (1921), Häxan (1922) ja yön pimeinä tunteina valvottava Suden hetki (1968). Uudemmista filmeistä kotoisaa koleutta luihin ja ytimiin puhaltaa vampyyrielokuva Ystävät hämärän jälkeen (2008). Tanskalaiseen kauhuun johdattaa Lars von Trierin tv-sarja Valtakunta (1994), joka sai vastikään jatkoa uuden kauden (2022) muodossa. Suomi-kauhuista maininnan arvoisia ovat eritoten Valkoinen peura (1952) ja Pahanhautoja (2022). Toisinaan Hollywood-parodia on hauskaakin, tästä ovat esimerkkeinä kotimaiset, komediallisia vivahteita vilauttavat kauhut Bodom (2016) ja Night of the Living Dicks (2021).
 
 
Villmark - Erämaa
Ohjannut Pål Øie
Norja 2003, 85 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Bjørn Floberg, Kristoffer Joner, Eva Röse
 
 
 
 
Tv-ryhmä lähtee erämaahan pohjustamaan tulevaa reality-sarjaa. Metsämökin lähellä tapahtuu kummia ja läheisestä lammesta löytyy ruumis, mutta niistä huolimatta ryhmän pomo Gunnar (Floberg) piiskuroi alaisiaan säälimättömin elkein. Erämaassa (engl. Dark Woods) vaara vaanii kaukaisessa korvessa, jossa kännykästä katoaa kenttä ja sivistynyt maailma on kaukana. Metsän pelko on ikiaikainen kauhuaihe, jota on hyödynnetty taiteessa ja tarinaperinteessä vuosisatoja.
 
Elokuvissakin metsämökit ovat tuttuja kauhutekojen tapahtumapaikkoja: Evil Deadin (1981) kamera-ajoista ja The Blair Witch Projectin (1999) haahuilusta on havaittavissa selviä vaikutteita, mutta Erämaa on silti omanlaisensa metsämysteeri. Hyytävyys kuitenkin kärsii siitä, että tarina on turhauttavan päämäärätön. Toisaalta haahuilu erottaa elokuvan Hollywood-tusinatavarasta, sillä joka käännettä ei osaa ennakoida ─ mutta kunnollista ryhtiä kerronta silti kaipaisi. Erämaa sai kotimaassaan aikanaan mukavaa suosiota ja sille tehtiin myöhemmin jatko-osa Villmark 2 (2015).

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti