tiistai 24. lokakuuta 2023

Kauhukuu VI ─ Kauhuvuosi 2022

What's a bad miracle?

Viime vuoden kauhukuun ensi-illoissa oli esillä karmaiseva kolmen kopla: unohdettuja jumalia esiin manaava taiwanilaiskauhu Incantation (2022), kotimainen menestys Pahanhautoja (2022) sekä jälleen yksi komediallisen puukkohippasarjan osa Scream (2022). Tästäpä pärähtää vielä neljä yksivuotiasta, yllättävän tasalaatuista kauhutulokasta sulostuttamaan lokakuun viimeistä viikkoa!
 
 
Crimes of the Future
Ohjannut David Cronenberg
Kanada, Kreikka & Iso-Britannia 2022,  107 min.
Draama, Scifi, Kauhu
Pääosissa: Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart
 
 
 
 
Dystooppisessa tulevaisuudessa ihmiskehot mutiloituvat ja kipu on luksusta. Performanssitaiteilijat Saul Tenser (Mortensen) ja Caprice (Seydoux) leikkelevät Saulin kehoa suosituissa esityksissä, joissa tutkitaan kehojen anarkiaa. David Cronenbergin kehokauhussa ohjaaja palaa juurilleen mielikuvituksellisten ällötysten äärelle. Elokuva on tyylikkään synkkä ja ilahduttavan kekseliäs, vaikka käsikirjoituksessa olisi ollut hiomisen varaa. Kauneusihanteita ja teknologiaa kiinnostavasti pohtivassa tarinassa on nimittäin reippaasti turhaa löysyyttä ja vetkulointia.

Pisteytys: 7/10
 
Nope
Ohjannut Jordan Peele
Kanada, Japani & USA 2022, 130 min.
Kauhu, Mysteeri, Scifi
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun
 
 
 
Jordan Peelen genrerajoilla leikittelevässä elokuvassa nähdään ufoja. Enempää en kerro, sillä Nopen juoni on paraimmillaan ilman mitään ennakko-oletuksia. Tarinan seuraamista sen sijaan auttaa, jos aavistaa, että aihio on jälleen yhteiskunnallinen ja rasismia sivuava. Peele panttaa jännitystä ja kauhua tarkoituksellisen tuntuisesti, lisää ripauksen komediaa ja soluttaa joka väliin pieniä tärkeitä yksityiskohtia. Kaikki näyttää hävyttömän tyylikkäältä. Keittyisikö filmi paremmaksi vielä toisella katselulla? Elokuvan suurin heikkous on aiheiden runsaus, koska kovin monesta ajatuksesta ei ehdi saada kiinni. Näinkö sittenkään ufoja?

Pisteytys: 7/10
 
X
Ohjannut Ti West
USA & Kanada 2022, 105 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Mia Goth, Jenna Ortega, Kid Cudi, Martin Henderson
 
 
 
Eletään kesää 1979 ja aikuisviihdettä kuvaava porukka suuntaa maatilamajoitukseen syrjäiselle texasilaiselle farmille. Yön koittaessa alkavat veitset heilua! Ti Westin riemastuttava slasher tutkiskelee naisten seksualisointia sekä kauhun ja pornon yhteyksiä. X iskee vinkeästi silmää monille kauhuklassikoille, mutta kokonaisuus on silti persoonallinen. Elokuva sai heti perään Pearl-esiosan ja sarjalle tehdään jo paraikaa jatkoa.

Pisteytys: 7/10
 
Pearl
Ohjannut Ti West
Kanada, Uusi-Seelanti & USA 2022, 103 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: Mia Goth, David Corenswet, Tandi Wright
 
 
 
 
X-elokuvan prequel vie Pearl-rouvan (Goth) nuoruusvuosiin. Maailmansodan ja pandemian riivaamassa maailmassa, kotitilansa ankarassa arjessa Pearlilla on vain haaveensa ─ mutta sisällä patoutuva viha saa veren kiehumaan... Ti West ja Mia Goth ideoivat elokuvan vauhdilla ja tuotantokin oli purkissa nopeasti: ensi-ilta tuli vain puoli vuotta X:n jälkeen. Technicolor-pastissia hakeva valoisa maailma tuntuu tarkoituksellisen kummalta, mutta se on veikeä Pearlin synkille salaisuuksille. Erikoislaatuisen kieroutunut elokuva, ja vinksahtaneen hauska!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti