torstai 12. lokakuuta 2023

Tinker Tailor Soldier Spy ─ Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja (2011)

Ohjannut Tomas Alfredson
Iso-Britannia, Ranska, Saksa & USA 2011, 127 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy

Who can spy on the spies?

Iso-Britannian tiedustelupalvelussa myrskyää. Joku on vuotanut salattuja tietoja Neuvostoliitolle, mutta tekijän henkilöllisyys on kiusallisen vaikea selvittää. Kokenut agentti George Smiley (Oldman) saa näyttävästi potkut, mutta pian häntä pyydetään vaivihkaa selvittämään petturin henkilöllisyys. Kun tapahtumat vyöryvät käyntiin, Euroopan kolea joulukuu värjäytyy verellä.

Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja perustuu jännityskirjailija John le Carrén samannimiseen vakoiluromaaniin (1974), josta on aiemmin tehty suosittu tv-sarja (1979). Elokuvasovitus on brittiläisen viileä ja kylmäverinen, eikä mitään jenkkiammuskelua tai -kaahailua. Luodit kyllä laulavat, mutta vain tarkoin harkituissa kohdissa, jännitettä täyteläisesti kasvattaen. Toiminnan sijaan korostuu pikemminkin riviagenttien moraalinen pohdiskelu. Tarinassa on välillä hankala pysyä mukana, mutta juonen kiemuroiden sijaan tässä elokuvassa tärkeintä on kolea tunnelma.
 
Rauhallinen tarina on sinänsä hyvä, mutta todellakin parasta elokuvassa on pikkutarkkuudella luotu 1970-luvun miljöö. Haalean rusehtava, tupakansavuinen maailma herää eloon ja kylmän sodan ilmapiiri leijailee ilmanalassa. Ankeassa maailmassa on aavistus samaa tunnelmaa, kuin Tomas Alfredsonin aiemmassa menestysteoksessa Ystävät hämärän jälkeen (2008). Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja sai kehuja eritoten aikakauden kuvauksesta, mutta myös käsikirjoitus huomioitiin Baftalla ja Gary Oldmanin taitavan pidättyväinen roolisuoritus toi useita palkintoehdokkuuksia.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti