lauantai 28. lokakuuta 2023

Kauhukuu VII ─ Evil Dead -tupla (2013 & 2023)

Mommy's with the maggots now.
 
Toiseksi viimeinen kauhukuu-postaus avaa kuolleiden kirjan yhä uudelleen ja uudelleen. Eikö siitä koskaan päästä? Evil Dead -sarjan alkuperäiskolmikko The Evil Dead (1981), Evil Dead 2 (1987) ja Pimeyden armeija (1992) herättivät uinuvat demonit. Avausosa oli vielä puhdasveristä kauhua, mutta jatko-osat tekivät kuolleiden lahtaamisesta räävitöntä komediaa. Kuolleiden kirjaa ei suinkaan haudattu, sillä elokuvasarja sai jatkoa 10 vuotta sitten ja jälleen tänä vuonna.

Kymmenen vuoden takaisista kauhufilmeistä Evil Dead sai mainiosti näkyvyyttä ja katsojia. Muita vuoden hittejä olivat zombiapokalypsi World War Z (2013), ihastuttavan klassinen kummittelu Kirottu (2013) sekä koomisesti revittelevä haihurjastelu Sharknado (2013). Kymmenvuotiaiden kavalkadin täydentävät pimeän pelkoa nostattava lyhäri Lights Out (2013) sekä vampyyriromantiikkaa haikeasti tunnelmoiva Only Lovers Left Alive (2013).


Evil Dead
Ohjannut Fede Alvarez
USA, Uusi- Seelanti & Australia 2013, 91 min.
Kauhu
Pääosissa: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas
 
 
 
 
Kaveriporukka saapuu syrjäiselle metsämökille, jossa vanha pahuus herää perin tuttuun tapaan. Uusintafilmatisointi ei ole sloganistaan ("The most terrifying film you will ever experience") huolimatta järin pelottava saati yllättävä. Ällön splatter-viihteen ystäville filmi silti toiminee kertakatseluna; efektit ovat nimittäin viimeisen päälle tyylikkäitä! Muutoin elokuva paranisi roimasti vaikkapa hienoisella huumorilla, joka tarinasta on taidettu karsia pois aivan tietoisesti.

Pisteytys: 4/10
 
Evil Dead Rise
Ohjannut Lee Cronin
Irlanti, Uusi-Seelanti & USA 2023, 96 min.
Kauhu
Pääosissa: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies
 
 
 
 
Perhe-elämä järkkyy, kun teini (Davies) löytää kerrostalon kellarista oudon kirjan ja muinaisia vinyylilevyjä. Evil Dead Rise virittää tutun tarinan uusille taajuuksille, vaikka kauhuelokuvaksi filmi ei olekaan erityisen omaperäinen. Hienoisella mustalla huumorilla maustettu elokuva on silti parannus edelliseen uusinta/jatkis-yritykseen. Mutta mikä teki ensimmäisestä Evil Deadista ikimuistoisen? Ei se tarina, vaan kerrontakeinojen yllättävä raikkaus! Tässä elokuvassa ollaan jo ajoittain jäljillä, vaikka efektit ovatkin pääasiassa lainaa. Nykypäivänä suosittu easter egg -bongaus on ihan hauskaa, mutta niiden sijaan olisi vielä hykerryttävämpää kokea jotain aivan uutta ja ennennäkemätöntä.
 
Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti