tiistai 17. lokakuuta 2023

Kauhukuu IV ─ Leprechaun (1993)

I need me gold!
 
Kauhukuu on saapunut puolimatkan krouviin, kehnojen hirvitysten kummaan maailmaan! Anno 1993 ei ole suurien kauhuklassikoiden vuosi, vaikka päivän elokuva nauttiikin kulttimainetta. Mutta mikäli halajaa juhlistaa muita 30-vuotiaita syyssesonkiin sopivia filmejä, nytpä vasta onkin oiva tilaisuus katsoa ikimuistoinen animaatio Painajainen ennen joulua (1993). Jännitystä kaatosateessa tuo lisäksi kesä-blockbuster Jurassic Park (1993), jonka viidakkomaisemat voivat taipua syystunnelmaankin. Vaan nyt on aika päästää ilkeä menninkäinen irti!
 
 
Leprechaun
Ohjannut Mark Jones
USA 1993, 92 min.
Kauhu, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Jennifer Aniston, Warwick Davis, Ken Olandt
 
 
 
 
Kulttimaineeseen kohonneessa fantasiakauhussa irlantilaisen kansanperinteen menninkäishahmo Leprechaun (Davis) etsii kulta-aarrettaan. Erään talon kellariin lukittu taruolento paljastuu varsin verenhimoiseksi vekkuliksi. Taloon vasta muuttanut nuori Tory (Aniston) uusine tuttavineen joutuu kamppailemaan vihertävää kullanetsijää vastaan, eikä taisto ota laantuakseen kevyin asein.

Leprechaun on lähes hellyyttävän kömpelösti toteutettu b-kauhu. Idea on huvittava ja huumoria on koitettu saada hieman mukaan, vaikka komedia onkin pääasiassa tahatonta tuskaa. Kriitikot suhtautuivat elokuvaan vastentahtoisesti, mutta filmi on löytänyt innokkaan fanikuntansa. Sen ansiosta elokuvalle on tehty jo peräti seitsemän jatko-osaa (1994─2018) ja sarjan reboot on paraikaa tekeillä. Rooliaan sittemmin nolostellutta Jennifer Anistonia tuskin nähdään uudelleen pääosassa. Vai saataisiinko Leprechaunin tarinasta vielä aikaiseksi kriitikoitakin innostava hittifilmi?

Pisteytys: 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti