torstai 26. lokakuuta 2023

The Cabin in the Woods (2011)

Ohjannut Drew Goddard
USA & Kanada 2011, 95 min.
Komedia, Kauhu, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Richard Jenkins
 
 
Do not read the Latin!

Joukko opiskelijakaveruksia suuntaa viettämään vapaapäiviään ränsistyneelle metsämökille. Jokainen kauhuelokuvia katsonut tietää, että siitä ei hyvä seuraa, mutta tällä kertaa taustalla on jotain todella epätavallista. Enempää tarinasta ei ole syytä tietää, sillä yllätykset ovat kutkuttavan hauskoja ja hilpeänkarmean mysteerin avautumista on mukavinta seurata vailla ennakkotietoja.

Kauhukomedia on vaikea laji, mutta The Cabin in the Woods on malliesimerkki lajityypistään. Joss Whedonin (s. 1964) ja Drew Goddardin (s. 1975) käsikirjoitus on hykerryttävän hyvä, sillä elokuva onnistuu olemaan sekä karmaiseva että hauska ─ parhaimmillaan jopa molempia yhtä aikaa. Vaikka filmi ei muuta teekään kuin kierrättää kauhukliseitä, se kuitenkin onnistuu rakentamaan niistä jotain aivan uutta. Vitsiä väännetään eritoten kauhugenren konventionaalisuudesta ja lopulta siitä, miksi tällaista tusinakauhua ylipäätään katsotaan vuodesta toiseen.

The Cabin in the Woods on käsikirjoittajana ja tuottajana paremmin tunnetun Goddardin esikoisohjaus. Sittemmin Goddard on ehtinyt ohjaamaan vain yhden elokuvan, kehutun ja katsojaa hämäävän rikosrainan Bad Times at the El Royale (2018). The Cabin in the Woodsin ystäville täytyy erityisesti suositella Goddardin tuottamaa ja osin ohjaamaa sarjaa The Good Place (2016─2020), joka luottaa varsinkin alkupuolellaan katsojan yllättämiseen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti