tiistai 14. marraskuuta 2023

Les Misérables (2012)

Ohjannut Tom Hooper
Iso-Britannia & USA 2012, 158 min.
Musikaali, Draama
Pääosissa: Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Anne Hathaway
 
There is something I must do...

Victor Hugon suuri romaaniklassikko Kurjat (1862) sai ensimmäisen lukuisista elokuvasovituksistaan  jo vuonna 1897. Tom Hooperin ohjaama, suursuosioon noussut sovitus ei kuitenkaan nojaa tarinan aiempiin filmiversioihin, vaan etsii menestyksen avaimia musikaalimaailmasta. Elokuva pohjautuu vuonna 1985 ensi-iltansa saaneeseen, niin ikään valtavan menestyneeseen lavamusikaaliin. Klassikkotarina seuraa kovia kokenutta vankikarkuria Jean Valjeania (Jackman), joka kamppailee omatuntonsa kanssa. Kuinka hän voisi sovittaa menneet syntinsä?

Les Misérables kääntää teatterimusikaalin onnistuneesti omanlaiseensa elokuvamuotoon. Kamera ottaa kaiken irti lähikuvista, joukkokohtauksista ja lavasteiden mahdollisuuksista. Spektaakkelissa on komeita maisemia, tyylikkäitä asuja ja pauhaavia kuorokohtauksia. Lopputuloksessa on tyyliä, mutta teatterilavan taianomaisuudelle elokuva tuskin vetää vertoja. Sama pätee kirjaan, joka on pitkä mutta juuri siksi antoisa. Elokuvallakin on mittaa, mutta harppovassa tarinassa on pikakelauksen maku.
 
Musikaaliversion tapaan elokuvassakin dialogi on pääasiassa laulua. Pidän esimerkiksi oopperasta, mutta elokuvissa resitatiivilaulu on minusta  hirveän väsyttävää. Jokin tärkeä osa dramatiikasta jää herkästi uupumaan. Mieltymyksistäni viis ─ joulusesongissa ensi-iltansa saanut Les Misérables takoi kovia lipputuloja, innosti katsojia ja edusti näyttävästi vuoden 2013 elokuvagaaloissa. Monista kehuista ja ehdokkuuksista erottuu eritoten Fantinen roolissa tunteikkaasti riutuva Anne Hathaway, joka pokasi osastaan sivuosa-Oscarin. Les Misérables ei ehkä innoita nousemaan barrikadeille, mutta toivottavasti yllyttäisi useampia kokeilemaan Hugon klassikkoromaania. Siinä sitä vasta on tunnetta ja draamaa!

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti