keskiviikko 8. marraskuuta 2023

The Descendants (2011)

Ohjannut Alexander Payne
USA 2011, 115 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause
 
I'm the backup parent. The understudy.
 
Honolululainen Matt King (Clooney) on elänyt vuosia töihinsä uppoutuen. Vaimon vakava onnettomuus tekee Mattista yllättäen perheensä arjesta vastaavan aikuisen. Lähtökohta on vaikea: lapset ovat etäällä, puolison tila painaa mieltä, salatut tunteet paljastuvat ja kaiken tunnekuohun keskellä pitäisi ratkoa kiireellinen kysymys perintömaiden myynnistä. Elämän ja kuoleman välitilan sivustakatsojat joutuvat etsimään juuriaan ja yhteyttä toisiinsa, kaikki muu saa odottaa.

The Descendants maalailee synkkiä ajatuksia Hawaijin auringonpaisteessa, ukulelen soittaessa leppeitä säveliään. Elämän pysäyttänyttä käännekohtaa tutkitaan taidokkaan kevyesti mutta silti arvokkaan koskettavasti. Draamakomedia tavoittaa samoja sävyjä kuin Alexander Paynen aiempi menestysteos Sideways (2004), vaikka teemat ovatkin erilaisia. Jotain arkista keskeneräisyyttä ja haparoivaa mieheyttä molemmissa filmeissä silti on, ja se tekee niiden tarinoista niin sympaattisia.
 
Isän ja tytärten edesottamukset palkittiin ansaitusti käsikirjoitus-Oscarilla. Onnistuneen tragikoominen tarina ja näyttelijäsuoritukset ovat olleet kriitikoiden pääasiallisen ylistyksen kohteena, mutta on elokuvassa muutakin muistamisen arvoista. Havaijin kauniit maisemat on taltioitu tyylillä, ja niiden katselu tuo elokuvan katseluun suoranaista lomailun tuntua. Alexander Paynen luotsaamille reissuille on näemmä riemukasta lähteä kerta toisensa jälkeen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti