tiistai 2. toukokuuta 2023

Huhtikuun elokuvat 2023

Triangle of Sadness
Ohjannut Ruben Östlund
Ruotsi, Saksa, Ranska & Iso-Britannia 2022, 147 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Harris Dickinson, Vicki Berlin, Zlatko Buric
 
 
 
 
Ökyristeilyllä kakka lentää tuulettimeen ja rikkaita riepotellaan. Kolmeen osaan jaettu elokuva tutkii pintaliitokulttuuria, kapitalismia ja luokka-asetelmia. Ruben Östlund jatkaa siten riemukkaalla satiirilinjalla, jota nähtiin jo The Squaressa (2017) ja Turistissa (2014). Tämä filmi häviää niille terävyydessä piirun verran, mutta hauska filmi näinkin. Triangle of Sadness palkittiin Cannesissa Kultaisella palmulla, joka oli Östlundille jo toinen.
 
Pisteytys: 7/10
 
Titane
Ohjannut Julia Ducornau
Ranska & Belgia 2021, 108 min.
Draama, Kauhu, Scifi
Pääosissa: Agathe Rousselle, Vincent Lindon
 
 
 
 
Alexialla (Rousselle) on kallossaan titaanilevy ja kohdussaan auton jälkeläinen. Julia Ducornaun kehokauhu venyttää ruumiillisuutta sekä tutkii ihmisyyden ja sukupuolen rajoja. Titane on Kultaisella palmulla palkittua body-horroria, eli lajissaan melkoinen harvinaisuus. Jos runnottujen kehojen katselu ei väännä mahassa liian pahasti, tämä automatka on ehdottomasti kokemisen väärti.

Pisteytys: 8/10
 
The Bourne Identity - Medusan verkko
Ohjannut Doug Liman
USA, Saksa & Tsekki 2002, 119 min.
Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper
 
 
 
 
Kuka on Jason Bourne? Sitä tuumii Jason (Damon) itsekin, sillä muistinsa menettänyt mies pelastetaan avomereltä luodinreikiä selässään. Kylmänviileä agenttitarina on idealtaan paperinohut, mutta kelpaa kyllä jännitysviihteeksi. Hyvän vastaanoton saanut elokuva kasvoi kokonaiseksi sarjaksi, jossa on tällä hetkellä jo viisi osaa, ja katsojia on riittänyt niistä jokaiselle.

Pisteytys: 6/10
 
The Bourne Supremacy - Medusan isku
Ohjannut Paul Greengrass
USA & Saksa 2004, 108 min.
Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Matt Damon, Joan Allen, Julia Stiles
 
 
 
 
Jason Bournen (Damon) pakomatka jatkuu, kun hänet lavastetaan syylliseksi raskaisiin rikoksiin. Kuten edellisosassakin, idea on edelleen heppoinen ja hahmo melko pinnallinen, mutta nyt huomio kiinnittyy maukkaan vauhdikkaaseen toimintaan. Kuvaus on välillä huvittavankin levotonta, mutta intensiivinen tunnelma toimii. Medusan isku löi edellisosan lipputuloissa ja kriitikot olivat suopeita.

Pisteytys: 6/10
 
Rabbits
Ohjannut David Lynch
USA 2002, 43 min.
Lyhytelokuva, Draama, Fantasia
Pääosissa: Scott Coffey, Rebekah Del Rio, Laura Harring
 
 
 
 
Kolme jänistä elää ikuisen sateen kaupungissa. David Lynchin lyhyt sitcom-filmi on surrealistista kauhu(komedia)a; staattista, toisteista ja silti ennakoimatonta. Puistattavan hyvä elämys suoraan painajaista muistuttavasta rinnakkaistodellisuudesta, mutta ei silti aivan Lynchin mieleenjäävintä saati nerokkainta tuotantoa.

Pisteytys: 7/10
 
Bande à part - Laittomat
Ohjannut Jean-Luc Godard
Ranska 1964, 95 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Anna Karina, Claude Brasseur, Sami Frey
 
 
 
 
Elokuvahullut Franz (Frey) ja Arthur (Brasseur) imitoivat Hollywoodin b-elokuvia. Elämään on saatava autoja, aseita, ryöstöjä ja romansseja! Vauhdikkaassa elokuvassa tapetaan lopulta enemmän aikaa kuin ihmisiä, mutta toiminta ei pysähdy hetkeksikään. Laittomat (engl. Band of Outsiders) tutkii ja vääntelee Hollywood-perinteitä luodakseen niistä jotain uutta. Ikonisia kohtauksia ja kiehtovaa leikkiä, mutta ei minusta aivan ykkös-Godardia.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti