torstai 25. toukokuuta 2023

Babel (2006)

Ohjannut Alejandro G. Iñárritu
USA, Meksiko & Ranska 2006, 143 min.
Draama
Pääosissa: Brad Pitt, Cate Blanchett, Rinko Kikuchi, Adriana Barraza
 
They look at us like we're monsters.
 
Alejandro G. Iñárritun kuolema-elokuvien trilogia päättyy sattumalta ammuttuun luotiin, joka yllättäen vaikuttaa ihmiskohtaloihin ympäri maailmaa. Trilogian elokuvissa kuolema tai ainakin sen pelko on läsnä, mutta vielä terävämmin niissä kohoavat esille syy- ja seuraussuhteet sekä perhosvaikutus. Sarjan aloittaa Amores Perros (2000) ja toisena osana jatkaa 21 grammaa (2003). Massiivinen päätösosa Babel ulottaa kiemuransa kaikkein laajimmalle.
 
Babel aloittaa kerrontansa lasten ampumasta harhaluodista Marokon syrjäseuduilla: samainen luoti on kuitenkin yhtä aikaa tarinan alku, keskikohta ja loppu. Turistibussin ikkunasta sujahtava ammus osuu amerikkalaisnaiseen, ja tapahtumaketju ulottuu Japaniin, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin saakka. Kaikkialla tavalliset ihmiset joutuvat lopulta kärsimään, eikä filmi erityisemmin imartele poliisien toimintaa kriisin hetkellä. Kärsimyksen juurisyynä ovat kommunikaatio-ongelmat.
 
Babelin kohtaukset ovat paikoin pitkiä ja tunnelmoivia. Se tuntuu välillä turhan alleviivaavalta, mutta toisaalta rauhallisuus jättää aikaa katsojan omalle ajatusprosessille ja tulkinnoille. Kerronnan kanssa ei kiirehditä, vaikka kyse olisi elämästä ja kuolemasta. Kaikki kolme tarinaa sulautuvat erinomaisesti toisiinsa, ehkä juuri siksi, että niiden annetaan rauhassa kasvaa kokonaisuudeksi. Elokuva todella on melkoinen Baabelin torni, jossa riittää kerroksia! Oivasti menestynyt Babel sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, joista se nappasi lopulta vain pystin parhaasta sävellyksestä. Sama kohtalo oli Baftoissa, mutta sentään Cannesissa Iñárritu voitti parhaan ohjaajan palkinnon.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti