lauantai 27. toukokuuta 2023

Das Leben der Anderen ─ Muiden elämä (2006)

Ohjannut Florian Hencken von Donnersmarck
Saksa & Ranska 2006, 137 min.
Draama, Trilleri, Historia
Pääosissa: Ulrich Mühe, Sebastian Koch

Do you even know what the Stasi is?
 
Eletään vuotta 1984 ja DDR on voimissaan. Itä-Saksan salainen poliisi eli Stasi kuuntelee, valvoo ja vakoilee, eikä yksikään kätyri tai länsimielinen aate jää huomaamatta. Kapteeni Gerd Wiesler (Mühe) on yksi salakuuntelun rautaisia ammattilaisia, ja hän saa tehtäväkseen vakoilla epäilyksiä herättänyttä näytelmäkirjailijaa Georg Dreymania (Koch). Salakuuntelun paljastamat seikat herättävät Wieslerin inhimillisyyden ja voimakkaan halun suojella Dreymania Stasin kovilta otteilta.

Tarkasti Stasia kuvaava vakoiluelokuva vie syvälle DDR:n harmaimpaan puoleen. Kuvattu aikakausi oli kuitenkin jo kahtiajakautuneen Saksan lopun aikoja: elokuvan hahmot eivät sitä tiedä, mutta katsojaa tieto voi helpottaa. Ajojahti kiihtyy ─ ehtiikö muuri murtua ajoissa? Tarina rakentuu tyylikkäästi hiljaisuudelle ja sille, mitä ei saa lausua ääneen, ei oikeastaan edes ajatella. Ulrich Mühe tulkitsee hienosti harmaata, kivikasvoista Wiesleriä, jonka sisällä kamppailevat moraali ja lojaalius.

Erinomaisesti menestynyt Muiden elämä (engl. The Lives of Others) on kerännyt komean liudan kunnianosoituksia. Elokuva palkittiin parhaana eurooppalaisfilminä European Film Awardseissa ja valtameren toisella puolen Oscareissa parhaana vieraskielisenä elokuvana. Muiden elämä kohosi useille TOP-listoille, joilla rankattiin vuosikymmenensä laadukkaimpia elokuvia. Teos on säilyttänyt terävyytensä erinomaisesti, mutta 1001-listalta se on poistettu uutuuksien tieltä vuonna 2014.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti