lauantai 13. toukokuuta 2023

The Bourne Ultimatum ─ Medusan sinetti (2007)

Ohjannut Paul Greengrass
USA & Saksa 2007, 115 min.
Toiminta, Trilleri, Mysteeri
Pääosissa: Matt Damon, Joan Allen, Edgar Ramírez
 
Jesus Christ, that's Jason Bourne!
 
Robert Ludlumin menestyneisiin agenttiromaaneihin perustuva Jason Bourne -elokuvasarja kertoo muistinsa menettäneestä salamurhaajasta. Medusan sinettiä edeltävät elokuvat Medusan verkko (2002) ja Medusan isku (2004), joissa itseään etsivä Jason Bourne (Damon) pääsee identiteettinsä jäljille ja saa huomata, että hänen hengellään on kova hinta. Tässä elokuvassa ajojahti kiihtyy ja miehen alkuperän mysteeri viimein ratkeaa.
 
Bourne-sarja on kerännyt komean määrän toimintaviihdettä kaipaavia katsojia. Siksi sarjaa ei lopetettu menestyneeseen kolmososaan, vaan jatkoa on toistaiseksi tullut parin filmin verran (2012, 2016). Sarjassa on Bondeista tai M:I-sarjasta tuttuja takaa-ajoja, kaahausta, tiukkoja tilanteita ja kiitämistä milloin minkäkin mysteerin perässä ympäri maapalloa. Tarinassa on aukkoja, mutta varsinkin tässä kolmososassa vauhti on niin kovaa, ettei katsoja ehdi jäädä miettimään logiikkaa.

Medusan sinetti on tyylikkään intensiivinen toimintaelokuva, mutta ei lopulta kovin mieleenjäävä. Kolmikosta tämä filmi on ehkäpä kuitenkin paras, vaikka juonensa puolesta sitä ei kehtaa kehua. Elokuvan voittamat Oscarit puhuvat puolestaan: leikkaus ja äänitekniikka toimivat saumattomasti. Kertaviihteenä  sarjan kolme osaa pitävät takapuolen mukavasti penkissä, mutta eivät herätä järin suurta mielenkiintoa jatkaa enää seuraavien filmien pariin. Eiköhän tämä ole jo nähty.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti