torstai 16. joulukuuta 2021

LUUKKU 16 ─ 40 vuotta sitten (Pako New Yorkista, 1981)

What's wrong with Broadway?

Neljäkymmentä vuotta sitten maailma menetti Hollywood-ohjaaja William Wylerin (1902─1981) ja pitkän uran tehneen näyttelijä Melvyn Douglasin (1901─1981), joka oli vasta edellisvuonna palkittu Oscarilla. Tulevaisuuden tähtiä syntyi: kapaloissa kitisivät Elijah Wood, Natalie Portman ja Tom Hiddleston. Vuoden 1981 elokuvista katsojaluvuissa mitaten parhaiten menestyivät Kadonneen aarteen metsästäjät ja Kultalampi, joiden lisäksi palkintogaaloissa loisti urheiludraama Tulivaunut. Aikakautensa maailmaan johdattelee tyylikkäästi ranskalainen Diiva (1981), jonka betoninen maailma huokuu hypermodernia nousukautta. Päivän elokuvassa ollaan myös kaupunkimiljöössä, mutta tämä leffa sijoittuu tulevaisuuden synkkään vuoteen 1997.


Escape from New York - Pako New Yorkista
Ohjannut John Carpenter
USA 1981, 99 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Isaac Hayes, Donald PleasenceLähitulevaisuuden Yhdysvalloissa rikollisuus on räjähtänyt käsiin. Koko Manhattan on muutettu valtavaksi vankilaksi, jossa rikolliset saavat mädäntyä loppuikänsä. Pakomahdollisuutta ei ole edes hätätilanteissa: kun kaapattu Air Force One paiskautuu keskelle isoa omenaa presidentti (Pleasence) mukanaan, kansakunta on pulassa. Pelastustehtävään lähetetään vankilaan matkalla oleva rikollinen Snake Plissken (Russell), joka on entinen erikoisjoukkojen sotilas.

Pako New Yorkista on erinomaista scifitoimintaa, jossa jännitystä ja synkkää tunnelmaa riittää yllin kyllin. Urbaanissa, apokalyptisessä kaupunkimiljöössä pahuutta sikiää jokaisessa kadunkulmassa. Päähenkilö Snake on loistavan välinpitämätön antisankari, jolla on kiinnostava menneisyys. Mikä teki entisestä sotilaasta rikollisen, jota ei kiinnosta mikään? Pelastettava presidenttikään ei ole mikään kansakunnan sankari. Kuka lopulta onkaan tarinan suurin pahis?
 
Alun perin John Carpenter ryhtyi ideoimaan elokuvaa kommentoidakseen 1970-luvun alussa myllertänyttä Watergate-skandaalia. Sittemmin teema muokkautui, mutta yhteiskuntakriittisyys jäi kytemään. Kulttileffaksi kasvaneelle b-elokuvalle tehtiin isolla rahalla jatko-osa Pako L.A:sta (1996), joka kuitenkaan ei menestynyt toivotulla tavalla. Viime vuosina huhumylly on pyörinyt rebootin ympärillä. Sellaiselle ei välttämättä olisi tarvetta, sillä alkuperäinen elokuva on edelleen iskevää viihdettä tykittelevine syntikkaraitoineen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti