keskiviikko 15. joulukuuta 2021

LUUKKU 15 ─ 40 vuotta sitten (Kultalampi, 1981)

Don't be such an old poop!

Saavumme vuoteen 1981 ─ reggae on ok vakuutteli Riki Sorsa huhtikuun Euroviisuissa ja Music Television aloitti toimintansa elokuussa. Uudet tuulet puhalsivat myös politiikassa: Egyptissä 30-vuotisen valtakautensa aloitti Hosni Mubarak, Suomessa puolestaan Urho Kekkosen 25 vuotta kestänyt presidenttitaival tuli päätökseensä. Vanhuuden ja muutoksen teema on läsnä myös päivän elokuvassa, joka oli yksi ilmestymisvuotensa isoimpia menestysteoksia.


On Golden Pond - Kultalampi
Ohjannut Mark Rydell
USA 1981, 109 min.
Draama
Pääosissa: Henry Fonda, Katharine Hepburn, Jane Fonda, Doug McKeon


 
Vanha Thayerin pariskunta saapuu kesäpaikalleen, mutta leppoisten päivien rauha särkyy, kun tytär Chelsea (Fonda) saapuu paikalle uusperheineen. Sydämellinen äiti Ethel (Hepburn) ottaa väen vastaan ilolla, mutta äreä isäpappa Norman (Fonda) suhtautuu varauksella tyttärensä touhuihin. Erikoinen kesäloma tekee lopulta kaikille hyvää ja vanhat solmut avautuvat hiljalleen.

Kaunis perhedraama tarkastelee taitavasti vanhempien ja lasten suhdetta, joka säilyy usein yllättävän samanlaisena iästä riippumatta. Herkästi kuvatussa elokuvassa on monta liiallisen siirapin vaaraa, mutta kertomus pysyy uskottavana ja sopivasti koskettavana ihmissuhdedraamana. Tästä suurin kiitos kuuluu näyttelijöille, jotka pitävät tarinan realistisen tuntuisena.

Kultalampi oli ilmestymisvuotensa toiseksi katsotuin elokuva, joka palkittiin kolmella Oscarilla. Vanhusparina loistaneet Henry Fonda ja Katharine Hepburn voittivat näyttelijäpalkinnot kerta kaikkiaan ansaitusti. Konkarinäyttelijöiden rooleissa on lämpöä, rentoutta ja osuvaa yhteispeliä. Henry Fondalle elokuva jäi uran viimeiseksi, sillä pitkän uran tehnyt näyttelijä menehtyi seuraavana vuonna.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti