sunnuntai 5. joulukuuta 2021

LUUKKU 5 ─ 90 vuotta sitten (Mata Hari, 1931)

I love you as one adores sacred things.

90 vuotta sitten ensi-iltansa saivat ajattoman hurmaavat klassikot Kaupungin valot (1913), M - kaupunki etsii murhaajaa (1931) sekä Frankenstein (1931). Näin jälkeen päin arvioiden vuoden 1931 merkkihetkiin luettakoot lisäksi Bette Davisin (1908─1989) valkokangasdebyytti sekä myöhemmin nimekkäiksi näyttelijöiksi varttuneiden James Deanin (1931─1955), Leonard Nimoyn (1931─2015) ja Ian Holmin (1931─2020) syntymät. Surullisempi tapahtuma sen sijaan oli maineikkaan mykkäohjaaja F.W. Murnaun (1888─1931) traaginen menehtyminen auto-onnettomuudessa. Päivän luukusta paljastuvan elokuvan merkkipäivä on vielä edessä, sillä Mata Hari sai maailmanensi-iltansa vasta tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

Mata Hari
Ohjannut George Fitzmaurice
USA 1931, 89 min.
Rikos, Draama, Romantiikka, Biografia
Pääosissa: Greta Garbo, Ramon Novarro, Lionel Barrymore




Osa ensimmäisen maailmansodan taisteluista käytiin kaukana sotakenttien mudasta. Sotaherrojen ja vakoojien Pariisi kuhisee lemmekkäitä juonia, kun eksoottinen tanssija Mata Hari (Garbo) pyörittää luutnantteja pikkusormensa ympärille. Toisille Mata Harin kavaluus alkaa valjeta, mutta kuinka saada hyväuskoisimmat miekkoset huomaamaan kurtisaanin petollisuus?

Mata Hari perustuu löyhästi tositapahtumiin, vaikka Saksan hyväksi toimineesta vakoojasta kertova elokuva onkin maustettu runsaalla mielikuvituksella. Elokuva keskittyy pitkälti lemmenleikkeihin, eikä niinkään suurvaltapolitiikkaan, joka on suljettu taustalle miehisiin kabinetteihin. Mata Hari oli aikanaan sen lajin romantiikkaa, että eroottisimpia kohtauksia oli leikeltävä pois uusien sensuurisääntöjen mukaisesti. Sääli, että dvd-versioissa on nähtävästi edelleen tarjolla vain tuota saksittua versiota, vaikka alkuperäinenkin on 2000-luvulla palautettu valkokankaille.

Kabineteissa kuhisevat skandaalit todella vetosivat aikalaisyleisöön, sillä Mata Hari keräsi muhevat tuotot lippuluukuilla. Elokuva on myös Greta Garbon isoin taloudellinen menestys kautta aikain, mutta Garbon paras teos tämä ei sentään ole. Upean näyttelijän suoritus on toki erinomainen ja muissakin rooleissa on mukavaa charmia, vaikka tarina itsessään on hieman kuivakka ja yhdentekevä.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti