torstai 30. joulukuuta 2021

Slacker (1990)

Ohjannut Richard Linklater
USA 1990, 97 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Richard Linklater, Teresa Taylor
 
It's a madonna pap smear!
 
Mitä nuoret aikuiset tekivät, ennen kuin he roikkuivat luppoaikansa somessa? Slacker hyppää lentokenttätaksiin ja sen kyydissä alkaa taukoamaton puhe, jonka kertoja ja aihe vaihtuvat monta kertaa. Elokuva kulkee tavallisilla kaduilla, pistäytyy kodeissa ja kuppiloissa, ajelehtii seurueesta toiseen kuin yksi päämäärättömistä vetelehtijöistä. Vastaan tulee salaliittoteoreetikkoja, työttömiä ja opiskelijanuoria. Kun yhden porukan juttuun pääsee kiinni, on aika vaihtaa maisemaa.

Slackerissa ei ole varsinaista juonta, vaan kamera seuraa satunnaisilta tuntuvien eri ihmisten jutustelua. Huulenheitto on usein aika pimeää ja siksi melko hilpeää. Välillä sananvaihdot yltyvät väittelyksi, mutta keskustelun sävy on aina positiivinen. Vapaasti ajelehtiva elokuva kuvaa erikoisia mutta tavallisia ihmisiä, jotka ovat ravistelleet itsensä irti yhteiskunnan hierarkioista. Heitä voisi kuvata hylkiöiksi, mutta Slacker suhtautuu hahmoihinsa paljon lempeämmin.
 
Omaperäinen indie-elokuva sai positiivisen vastaanoton kriitikoilta ja pikkubudjetilla tehty elokuva nousi jopa yllättävän tuottoisaksi ollakseen varsin tuntemattoman ohjaajan teos. Slacker on Richard Linklaterin (1960─) toinen ohjaustyö, joka enteilee jo myöhempien elokuvien realistista tyyliä. Linklaterin elokuvissa tarkastellaan kiinnostavasti ajallista muutosta: kuinka paljon voikaan tapahtua vuorokaudessa ja miten vähän mikään vuosikymmenessä muuttuukaan. Yhden vuorokauden ajelehtimista kuvaavassa Slackerissa ei tavallaan tapahdu mitään arkea kummempaa, mutta ihmisten kohtaamisilla on silti merkityksensä. Viehättävän villiä vetelehtimistä!

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti