lauantai 15. toukokuuta 2021

Wanda (1970)

Ohjannut Barbara Loden
USA 1970, 102 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Barbara Loden, Michael Higgins

If you don't have anything, you're as good as dead.
 
Elämäänsä tyytymätön kotirouva Wanda (Loden) lähtee perheensä luota rahatta ja vailla paikkaa, minne mennä. Päämäärättömästi harhaileva Wanda tapaa sattumalta pankkiryöstöä valmistelevan herra Dennisin (Higgins), jonka suunnitelma tosin ei vaikuta kovin pätevältä. Wandan vaellus osoittaa, että Amerikassa riittää sellaisiakin teitä ja unelmia, jotka eivät johda minnekään.

Barbara Lodenin ohjaama ja käsikirjoittama indie-elokuva pureutuu osuvasti naisen osaan ja unelmiin. Päähenkilö on melko mitätön hahmo, eikä anna itsestään juuri mitään, mutta hänenkin tarinallaan on merkitystä. Lodenin hienovarainen roolisuoritus on onnistunut. Hänen ja Michael Higginsin ohella elokuvassa ei juuri ollut ammattinäyttelijöitä, sillä filmi syntyi minimibudjetilla. Amatöörien aitous luo omanlaistaan tunnelmaa, neorealismiin vivahtavaa rehellisyyttä.
 
Wanda muistuttaa tyyliltään ja teemoiltaan myöhemmin ilmestynyttä John Cassavetesin draamaa Naisen parhaat vuodet (1974). Tässä kotiäidin henkilökuvassa äitiyden myytti on jo ravisteltu yltä ja päähenkilö on kameran edessä rooleista riisuttuna. Kaikki aikalaiskriitikot eivät ymmärtäneet Wandan sanomaa, mutta menestystäkin tuli. Teos sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla, jossa se palkittiin parhaana ulkomaisena elokuvana. Tällä vuosituhannella elokuva on noussut unholasta ja restauroitu teos on tehnyt paluun valkokankaille ja televisioruuduille.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti