tiistai 18. toukokuuta 2021

Hong gao liang ─ Punainen pelto (1987)

Ohjannut Yimou Zhang
Kiina 1987, 91 min.
Draama, Historia, Romantiikka
Pääosissa: Gong Li, Wen Jiang

Keep ahead and don't turn back.

Jossain päin kiinalaista maaseutua nuori tyttö Jiu'er (Li) naitetaan vanhalle ja sairaalle äijänkäppänälle. Onneksi tai epäonneksi mies kuolee pian oudolla tavalla ja hänen omistamansa viinanpolttimo jää nuoren vaimon pyöritettäväksi. Polttimo nousee uuteen kukoistukseen ja nuori lempikin roihahtaa työn touhussa. Punaisen durraviinan ohella pelloilla virtaa kuitenkin pian veri, sillä toinen maailmansota on käynnissä ja japanilaissotilaat marssivat syrjäseutujenkin pelloille.
 
Punainen pelto (engl. Red Sorghum) perustuu Nobel-palkitun Mo Yanin romaaniin Punainen durra (1986). Hidastempoinen mutta monitasoinen kertomus käsittelee Kiinan lähihistoriaa yksilötarinan kautta. Elokuvan kertojaääni paljastaa, että tarinassa on kyse hänen isovanhempiensa kohtalosta. Symboleita hyödyntävä kerronta avautuu hyvin, vaikka kiinalaista kulttuuria ei järin hyvin tuntisikaan. Upean värikästä ja kauniisti kuvattua tarinaa on ilo katsoa, vaikka jokin merkitys jäisikin hoksaamatta.

Berliinin Kultaisella karhulla palkittu elokuva on Yimou Zhangin esikoisohjaus. Aiemmin kuvaajana työskennellyt Zhang hallitsee estetiikan tajun taitavasti, sillä Kiinalle keskeisen punaisen värin erilaiset merkitykset pilkahtelevat esiin mielenkiintoisesti. Missä määrin viitataan tai ollaan viittaamatta kommunismiin? Zhangin (nyt jo ex-) puoliso Gong Li puolestaan tekee Punaisessa pellossa ensimmäisen pääroolinsa, joita pariskunnan yhteisissä elokuvissa tuli sittemmin lisääkin. Taitava esikoinen molemmilta!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti