maanantai 10. toukokuuta 2021

Au revoir les enfants ─ Näkemiin lapset (1987)

Ohjannut Louis Malle
Ranska, Länsi-Saksa & Italia 1987, 104 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Gaspard Manesse, Raphael Fejtö, Francine Racette, François Berléand

Are there wolves in these woods?
 
Tositapahtumiin ja Louis Mallen omiin lapsuusmuistoihin perustuva elokuva vie natsien miehittämään Ranskaan ja erääseen katolilaiseen sisäoppilaitokseen. Äitiään kaipaava herkkä Julien (Manesse) esittää kovanaamaa ja suhtautuu kouluun saapuneisiin uusiin tulokkaisiin yrmeästi, mutta ystävystyy samanikäisen Jeanin (Fejtö) kanssa. Hiljalleen Julielle valkenee, että vanhemmistaan ja taustastaan vaikeneva Jean on tosiasiassa juutalainen. Natsipartioiden pelko kasvaa todelliseksi uhaksi. 
 
Näkemiin lapset menestyi erinomaisesti kotimaassaan ja elokuva huomioitiin lukuisin César-palkinnoin. Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut teos palkittiin Kultaisella leijonalla, ja lisää mainetta sekä kunniaa toivat Golden Globet, Baftat ja kaksi Oscar-ehdokkuutta. Sisäoppilaitosdraaman menestys on ansaittua, sillä elokuva onnistuu häkellyttävän hyvin kuvaamaan sekä lapsuutta että ystävyyttä rehellisesti ja liikoja kaunistelematta.
 
Koskettavaa on myös sodan keskellä eletty arki: koululaisten päiviä rytmittävät oppitunnit, ilmahälytykset, pommien jylinä ja etäällä häilyvä pelko. Poikien railakkuus, leikki ja kisailu vaihtuvat välillä herkkyyteen, toverillisuuteen ja keskinäiseen solidaarisuuteen. Sodan keskellä lapsille järjestetään ilojakin: lasten seuraama Chaplin-näytös (Charlie siirtolaisena, 1917) on ajaton muistutus elokuvan voimasta todellisuuspakona ja samaistumisen välineenä. Tässäkin elokuvassa huumori ja inhimillisyys ovat jo saaneet katsojan puolelleen, ennen kuin todellinen tragedia alkaa.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti