torstai 20. toukokuuta 2021

Tampopo ─ Ja sitten syödään (1985)

Ohjannut Jûzô Itami
Japani 1986, 114 min.
Komedia
Pääosissa: Tsutomu Yamazaki, Nobuko Miyamoto, Ken Watanabe
 
 
Appreciate its gestalt. Savor the aromas.

Kaksi rekkakuskia, Goro (Yamazaki) ja Gun (Watanabe), pysähtyvät ruokailemaan pienelle nuudelikojulle. Yksinhuoltajaäiti Tampopon (Miyamoto) tarjoamat annokset ovat ainoastaan välttäviä, eivätkä houkuttele paikalle asiakkaita. Rekkakuskit ryhtyvät auliisti opastamaan Tampopoa nuudelitaiteen saloihin. Keitokset kuumenevat ja lempikin roihahtaa!
 
Ja sitten syödään ei ole vain lineaarisesti esitetty kertomus, vaan sen ohella elokuvassa nähdään kehystarina elokuvateatterista sekä erinäisiä väläyksiä mitä moninaisemmista ruokailutilanteista. Filmi käsittelee kotimaansa ruokakulttuuria pilke silmäkulmassa, vaikka onhan teema aika yleismaailmallinen. Hauskan lisämausteen tarinaan tuo Hollywood-elokuvien parodisointi. Kuvakulmat ja kamera-ajot ovat tuttua jenkkikauraa ja nähdäänpä mukana klassinen gangsterihahmokin. Hyväntahtoista huumoria viljelevä elokuva sai hyvät arvostelut Yhdysvalloissakin. 
 
Nuudeliwesterniksi osuvasti nimitetty kulinarismikomedia osoittaa hauskasti ruuan merkityksen ihmiselämässä: se on nautinto ja välttämättömyys, taidetta ja kulttuuria, toisinaan syöminen tekee kipeää ja joskus siihen liittyy jopa eroottisia sävyjä. Ateriasta toiseen sinkoilevaa elokuvaa katsellessa tulee vuoroin nälkä ja välillä ruokahalu katoaa kokonaan. Ruoka on elämän ja kuoleman kysymys!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti