sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Full Metal Jacket (1987)

Ohjannut Stanley Kubrick
Iso-Britannia & USA 1987, 116 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Matthew Modine, Vincent D'Onofrio, Adam Baldwin, R. Lee Ermey

In a world of shit.
 
Full Metal Jacket on Gustav Hastfordin romaaniin Metallivaippa (1979) perustuva kertomus merijalkaväen sotilaista Vietnamin sodassa. Kahteen osaan jaettu elokuva alkaa koulutuskeskuksesta, jossa uunituoreet alokkaat joutuvat elämänsä armottomimpaan myllytykseen ─ osalle jo koulutusvaihe osoittautuu kohtalokkaaksi. Elokuvan toisessa osassa Vietnamissa käydään kaupunkisotaa, jossa sotilaiksi koulittuja miehiä odottavat uudenlaiset tavat heittää henkensä.

Kuten monissa muissakin Vietnam-elokuvissa, myös Stanley Kubrickin visiossa sotatodellisuus näyttäytyy ankeana ja on kaukana kunniakkaista haavekuvista. Full Metal Jacket ei kuitenkaan käsittele vain sodan tuhoisuutta, sillä elokuvan keskeisimmäksi teemaksi nousevat sodan taustamekanismit ja rakenteet eivätkä niinkään yksilöiden kokemukset. Keskeisin aihio on maskuliinisuus: nykytermein tarkasteltuna elokuvan miehisyyden ihanne on niin toksista kuin olla voi, eikä naisia nähdä elokuvassa kuin ruumiina tai prostituoituina. Ahtaaseen miehen muottiin mahtuakseen on siedettävä ja ylläpidettävä simputusta, rasismia, seksismiä sekä kolonialismia.
 
Full Metal Jacketin miehuuden teema kietoutuu Yhdysvaltojen rooliin maailmanpoliisina. Idea kulminoituu elokuvan julmaan loppuun, jossa nähdään vielä yksi julma teloitus ja lopulta sotilaat häviävät kauniin utuiseen auringonlaskuun Mikki Hiiri -laulua rallattaen. Silmät ummistetaan vääryyksiltä, sillä vaihtoehtoa ei ole. Jos miehisyys olisi vain tätä, minä olen kyllä mieluummin hiiri. Full Metal Jacket menestyi aikanaan hyvin, vaikka sai ristiriitaisiakin arvioita esimerkiksi erikoisen rakenteensa vuoksi, kaksiosainen tarina kun on rajattu aika tiukasti yksittäisiin kohtauksiin ja hahmoista pysytään taitavan etäällä. Tätä nykyä elokuva on vakiinnuttanut paikkansa merkittävien sotaelokuvien listoilla ja aivan syystäkin. Suurien mekanismien kuvaus on irvokkaan taitavaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti