tiistai 1. kesäkuuta 2021

Toukokuun elokuvat 2021

New Mutants
Ohjannut Josh Boone
USA 2020, 94 min.
Scifi, Mysteeri, Toiminta
Pääosissa: Blu Hunt, Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton


Neljä mutanttiteiniä on lukittu parantolaan, jonka tarkoitusperät osoittautuvat pahoiksi. Suurista tuotantovaikeuksista kärsinyt New Mutants on väsyttävän kliseinen teinielokuva, joka ei tunnu etenevän oikein minnekään. Kehno spinoff-teos on melko masentava päätös valtaosin hyvälle X-Men -saagalle. Ilahduttava viittaus Buffy the Vampire Slayeriin sentään hymyilyttää vanhaa fania, ja kiitosta elokuva saa myös luontevasti kuvatusta kahden tytön välisestä romanssista.

Pisteytys: 3/10

Om det oändliga - Kohti ääretöntä
Ohjannut Roy Andersson
Ruotsi, Saksa, Norja & Ranska 2019, 78 min.
Draama, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Bengt Bergius, Conny Block, Anja Broms




Roy Andersson jatkaa ihmisyyden pohtimista uusimmassa surrealistisessa elokuvassaan, jonka ote on koskettavan ymmärtävä. Kiusaannuttavat, samaistuttavat ja hellyyttävät ihmiskohtalot kuvataan tutussa paljastavassa valossa ja tarkastelulle altistavassa pysähtyneessä miljöössä. Sekalaisista kohtauksista koostuvan elokuvan useimmin toistuva juonellisehko kuvio käsittelee uskonsa menettäneen papin lohduttomuutta ─ kuin tragikoominen versio Ingmar Bergmanin draamasta Talven valoa (1963).

Pisteytys: 9/10

Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché -
Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché
Ohjannut Pamela B. Green
USA 2018, 118 min.
Dokumentti, Historia




Jännittävää salapoliisitarinaa muistuttava dokumentti sukeltaa elokuvan varhaishistoriaan. Elokuvan päähenkilö on aluksi tuntemattomalta vaikuttava Alice Guy-Blaché (1873─1968), joka paljastuu tuota pikaa lahjakkaaksi elokuva-alan moniottelijaksi, jonka vaikutus näkyy elokuvissa edelleen. Aktiivivuosinaan Guy-Blaché oli tunnettu ja arvostettu, mutta hiljalleen hänen nimensä hiipui ja lukuisat tehdyt elokuvat joko katosivat tai pistettiin miespuolisten avustajien nimiin. Raivostuttavaa! Onneksi ansiokas dokumentti tekee oikeutta unohdetulle mestarille.

Pisteytys: 8/10

Nirgendwo in Afrika - Jossain Afrikassa
Ohjannut Caroline Link
Saksa 2001, 141 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Lea Kurka, Karoline Eckertz, Juliane Köhler, Merab Ninidze, Sidede Onyulo



Jossain Afrikassa (engl. Nowhere in Africa) kertoo juutalaisperheestä, joka muuttaa Saksasta Keniaan juuri parahiksi ennen natsien pahimpia tuhoja. Perheen lapselle Reginalle (Kurka/Eckertz) uuteen kulttuuriin solahtaminen käy luontevasti, mutta vanhempien ennakkoluulot ja aiemman elämän roolit tuntuvat aluksi taakalta. Elokuva perustuu Stefanie Zweigin lapsuusmuistelmiin (1995). Perusmukava draama uuteen kotiin sopeutumisesta palkittiin vieraskielisen elokuvan Oscarilla vuonna 2002, samana vuonna, kun ehdokkaana oli Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä (2002).

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti