torstai 10. kesäkuuta 2021

Fatal Attraction ─ Vaarallinen suhde (1987)

Ohjannut Adrian Lyne
USA 1987, 119 min.
Trilleri, Draama
Pääosissa: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer

Where's your wife?
 
Daniel Gallagherilla (Douglas) on rakas vaimo, hurmaava tytär ja hyvä työpaikka, mutta hän kaipaa silti arkeensa pientä seikkailua. Yhden illan juttu työtuttavan Alex Forrestin (Close) kanssa piristää eloa, mutta hetken huumasta tuleekin pitkäaikainen riesa. Läheisriippuvainen Alex ei jätä Danielia rauhaan, vaan ryhtyy vainoamaan Gallagherien perhettä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Vaarallinen suhde on taitavasti tehty eroottinen trilleri, jossa kierrokset nousevat ja piina pysyy yllä loppuun saakka. Danielin tuskin huomattavana alkanut katumus kasvaa oikeaksi peloksi, koska syvissä vesissä uiva Alex muodostuu pahaksi turvallisuusuhaksi. Lopulta vaimollekin on paljastettava jutun todellinen laita, mutta sitä tuumiessa vuodatetaan aimo annos hikikarpaloita. Petturimies joutuu syystäkin pinteeseen, vaikka tarinan varoitteleva sävy tuntuu huvittavankin alleviivaavalta. Kasvavaa jännitystä korostaa elokuvan onnistunut leikkaus ja Glenn Closen taitava rooli ääripäästä toiseen ailahtelevaisena Alexina; ei niinkään päähenkilö, johon on kai vain tarkoitus samaistua.
 
Hittifilmiksi kohonnut Vaarallinen suhde keräsi katsojia ja sai kuusi Oscar-ehdokkuutta (mm. paras elokuva). Vaikka peruspätevä jännäritunnelma on kohdillaan, se tuskin yksin siivitti elokuvan suurta menestystä. Lisäsyitä maineelle löytyy aikansa ilmapiiristä, jota elokuva henkii niin kasariestetiikallaan kuin satunnasiin seksisuhteisiin liittyvällä paniikillaan. Elokuva ei sinällään käsittele esimerkiksi AIDSia, mutta 1980-luvulla irtosuhteiden pelko oli sen verran pinnalla oleva aihe, ettei mielleyhtymää voi kokonaan välttääkään. Vaarallisen suhteen menestyskaava osoittautui niin tehokkaaksi, että sen perässä seurasi tuota pikaa liuta vastaavanlaisia eroottissävytteisiä psykologisia trillereitä, kuten Cape Fear (1991) ja Michael Douglasin tähdittämä Basic Instinct (1992).

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti