torstai 24. kesäkuuta 2021

Akira (1988)

Ohjannut Katsuhiro Ôtomo
Japani 1988, 124 min.
Animaatio, Scifi, Toiminta
Pääosissa: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama

The future is not a straight line.

Eletään 2010-luvun viimeistä vuotta Neo-Tokiossa. Nuorukaisten moottoripyöräjengi joutuu kummaan onnettomuuteen, ja pian Akiran nimi kuiskataan ääneen ensi kertaa sitten kolmannen maailmansodan. Jengiläinen Kaneda (Iwata) liittyy hallituksen vastaisten terroristien rintamaan pysäyttääkseen ystävänsä Tetsuon (Sasaki), joka sai onnettomuuden seurauksena outoja psykokineettisiä kykyjä. Huolettomalle motoristille avautuu näköala suurkaupungin alla kytevään mätään ja salattuihin sotilasoperaatioihin.
 
Kasuhiro Ôtomon luomaan 12-osaiseen samannimiseen mangasarjaan (1982─1990) perustuva animeklassikko sijoittuu atomipommin jälkeiseen Japaniin. Kerran tuhoutunut maailma ei ole täysin toipunut kriisistä, sillä korruptio, terrorismi ja jengiväkivalta ovat arkipäivää. Kerronta viittaa kiinnostavasti Japanin sotahistoriaan ja ydinajan maailmaan, hieman Tsernobylin jälkeen mutta kauan ennen Fukushimaa. Dystooppinen maailma on kutkuttavan salaperäinen, ja mystistä tapahtumasarjaa täydentää menevä toiminta. Animaatio hulppeine maisemineen ja räjähdyksineen on värisyttävän näyttävää ja vetää hyvin vertoja alkuperäiselle sarjakuvaversiolle.

Animeklassikoksi muodostunut Akira on kyberpunkia vailla vertaa. Suosituksi kasvaneelle elokuvalle on useasti kaavailtu jatkoa, mutta toistaiseksi sellaista ei ole tullut. Tällä hetkellä koko mangatarinaa käsittelevä tv-sarja (Ôtomon ohjaamana!) ja live-action -leffa lienevät yhä suunnitelmissa. Tarinan teemoissa on toki ajankohtaisuutta tänäkin päivänä. Näin 2010─2020-lukujen taitteessa Akira on jälleen pinnalla ─ ei vain tuoreen restauroinnin ja viimevuotisen elokuvateatterikierroksen vuoksi, vaan Tokion olympialaisten takia. Todellisessa maailmassa 2020-luku alkoi kriisillä ja olympiahuuman odottelulla, ja niinpä myös aikaamme sijoittuvassa Akirassa Tokion olympialaisia järjestetään täyttä häkää, vaikka pinnan alla kuplii katastrofi.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti