perjantai 4. kesäkuuta 2021

Lola (1961)

Ohjannut Jacques Demy
Ranska & Italia 1961, 90 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Anouk Aimée, Marc Michel, Alan Scott

You only love once.
 
Nantesin satamakaupungissa elää ja haaveilee viehättävä kabaree-tanssija Lola (Aimée). Lolaa piirittää merimies Frankie (Scott), joka saa kilpakosijan Lolan nuoruuden tuttavasta Rolandista (Michel). Frankiella odottaa jo heila ja tulevaisuus kotisatamassa, mutta Roland harhailee päämäärättömästi ─ nuoruuden ihastus muodostuu elämän uudeksi kiintopisteeksi. Lola ei vastaa kummankaan miehen lempeen, sillä hän haikailee kauan sitten maailmalle kadonneen ensirakkautensa ja lapsensa isän perään.

Lola on sodanjälkeisen maailman kaunis haavekuva, jossa muistellaan entisajan kadonnutta onnea ja katsotaan toiveikkaasti tulevaan. Realistinen Roland tuntuu tietävän, että elokuvat ovat elokuvia, eikä todellisessa maailmassa tapahdu valkokankaiden ihmeitä. Lola on toista maata, eikä hän luovu toivonkipinästä. Tämän elokuvan realismia parhaimmillaan on kuvaus siitä, miten hellät tunteet toisinaan menevät ristiin. Hahmoja kohtaan on helppo tuntea myötätuntoa.

Jacques Demyn esikoisohjaus Lola kantaa mukanaan häivähdyksen musikaalien rytmikästä tarinankerrontaa, vaikka ei sinällään musikaali olekaan. Temaattisesti elokuva yhdistyy Demyn myöhempiin teoksiin. Menetetyn ensirakkauden teemassa on paljon samaa kuin muutamaa vuotta myöhemmin ensi-iltansa saaneessa menestysfilmissä Cherbourgin sateenvarjot (1964), jossa Marc Michelin esittämä, rakkautta etsivä Roland niin ikään esiintyy. Molemmissa filmeissä nuoruuden lempi tulee vastaan yllättävänä häivähdyksenä, miltei epätodellisena unena, joka on vielä katoava.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti