tiistai 22. kesäkuuta 2021

Idi i smotri ─ Tule ja katso (1985)

Ohjannut Elem Klimov
Neuvostoliitto 1985, 142 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova

To love... to have children...

Toinen maailmansota raivoaa ja rintamat kaipaavat yhä uusia sankareita. Valko-Venäjällä nuorukainen nimeltä Flyora (Kravchenko) haluaa olla yksi urheista partisaaneista, joten hän lähtee kotoaan kohti uljasta tulevaisuutta. Sodan todellisuus on kuitenkin pelkkää kauhua ja kuolemaa. Vaikka henki säilyisi, inhimillisyydellä ei ole näin myrkyllisessä maastossa toivoakaan selvitä.

Päähenkilö Flyoran harharetki kuvaa värisyttävän taitavasti ihmismielen muuttumista keskellä kriisiä. Poikasena sotaan lähtenyt sankarikokelas joutuu keskelle painajaistakin pahempaa todellisuutta, joka lisää nuorukaiselle ihmisiän verran vuosia. Yksinkertainen juoni ja melko pitkät kohtaukset kuvaavat tehokkaasti sodan kaoottisuutta ja kauhua siviilinäkökulmasta. Sota ei ole ensisijaisesti taisteluita, päivämääriä ja tapahtumahistoriaa, vaan selviytymistä ja epätietoisuutta.

Tule ja katso (engl. Come and See) on tyyliltään runollinen, jopa surrealistinen sotaelokuva, mutta sodan kokemusta esittäessään se on silti uskomattoman realistinen. Moni järkyttävä tilanne saa kauhuelokuvan piirteitä, eikä elokuvaa sikäli uskalla suositella herkimmille katsojille ilman ennakkovaroitusta sisällön rajuudesta. Pelon tuntua luodaan taitavasti viipyilevissä, aika rauhallisestikin etenevissä kohtauksissa. Kaikkialla on piilossa väijyviä vaaroja tai yllättäen ilmestyviä kauheita näkyjä: sumu peittää vihollisen, talo kätkee taakseen joukon teloitettuja siviileitä ja linnut vaikenevat. Runsas ja ahdistava äänimaisema on kuvauksen tapaan ensiluokkaisen ilmaisuvoimainen. Sotaelokuvien mestariteos.

Pisteytys: 10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti