keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Good Morning, Vietnam ─ Hyvää huomenta, Vietnam (1987)

Ohjannut Barry Levinson
USA 1987, 121 min.
Draama, Komedia, Sota
Pääosissa: Robin Williams, Forest Whitaker, Bruno Kirby

Goooooooood morning Vietnam!

Rääväsuinen radiotoimittaja Adrian Cronauer (Williams) saapuu Saigoniin ja astuu Yhdysvaltain asevoimien radioaseman palvelukseen. Moottoriturvan huumori ja riehakkaat musiikkivalinnat kauhistuttavat upseereita, mutta suuri yleisö haluaa lisää. Radioasemalla napit ovat vastakkain myös silloin, kun sodan traagisuudesta järkyttynyt Cronauer vaatii saada kertoa sotauutisia rehellisesti, ilman sensuuria.

Hyvää huomenta, Vietnam on M*A*S*Hia (1970) muistuttava Vietnam-komedia, joka kuitenkaan ei turvaudu ainoastaan koheltavaan huumoriin. Radiotoimituksen seinien tuolla puolen käydään vakavia taisteluita ja yksi pommi räjähtää lopulta ihan tutuilla kulmilla. Cronauerin vitsailu osoittautuu keinoksi pitää yllä sotilaiden mielialaa ja hurtti huumori auttaa heitä selviämään raskaista koettelemuksista. Käsikirjoitus ei ole ikimuistoisen loistava, vaikka tarina tasapainoileekin onnistuneesti revittelevän komedian ja synkkiäkin sävyjä saavan draaman välillä.

Robin Williamsin eheä roolisuoritus sodan kauhut kohtaavana vitsitykkinä on elokuvan parasta antia: tausta stand-up-koomikkona näkyy juontorepliikeissä, joista osa on improvisoituja. Mikä taito! Onnistunut rooli toi Williamsille lopullisen läpimurron eturivin näyttelijäksi ja poiki Oscar-ehdokkuudenkin. On harmi, että sinne tänne ripoteltu seksistinen huumori tuntuu 2020-luvulla sangen ummehtuneelta, vaikka se kuvaakin osuvasti aikaansa ja sotatantereiden äijäkerhoa.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti