maanantai 16. maaliskuuta 2020

A Woman Under the Influence - Naisen parhaat vuodet (1974)

Ohjannut John Cassavetes
USA 1974, 155 min.
Draama
Pääosissa: Gena Rowlands, Peter Falk

Mabel is not crazy, she's unusual.
Naisen parhaat vuodet kertoo Longhettien perheestä, jonka äiti Mabel (Rowlands) kärsii mielenterveysongelmista. Mabelin erikoislaatuinen käytös herättää hiljalleen huolta hänen lähipiirissään, eikä aviomiehellä Nickillä (Falk) ole lopulta muuta vaihtoehtoa kuin lähettää vaimonsa sairaalahoitoon. Muuttuva arki on yhtä sinnittelyä, eikä Mabelin kotiinpaluukaan ole lopulta mitään juhlaa, suurista odotuksista huolimatta.

Mielen horjumista ja väsymystä käsitellään elokuvassa lempeydellä ja suurella sydämellä: vaikka Mabelin tavat ja elkeet aiheuttavat muutamissa sivullisissa huvittuneisuutta tai pelkoa, lähipiiri on kuitenkin hänen puolellaan. Kamera tarkastelee arjen dramatiikkaa kiehtovan tarkkanäköisesti. Ylipäätään kerronta tukeutuu voimakkaasti yksittäisiin hetkiin, jossain määrin suuremman tarinalinjan kustannuksella. Kahden ja puolen tunnin puuduttava kesto taitaa kuitenkin olla taitavasti tehdyn teoksen ainoa miinus.

Naisen parhaat vuodet sai alkunsa John Cassavetesin vaimon Gena Rowlandsin toiveesta. Perheenäidin vaikeuksia käsittelevä teos oli alun perin määrä suunnata teatterilavoille, mutta vaikean roolin näytteleminen ilta toisensa perään olisi taatusti käynyt päätähdelle liian raskaaksi. Työ ei taatusti ole elokuvassakaan ollut helppo, mutta Rowlands tulkitsee rooliaan huikealla ammattitaidolla! On kyllä sääli, että Oscar-palkinto suuresta työstä jäi saamatta, vaikka ehdokkuus osasta tulikin. Sentään Rowlands sai ansaitun elämäntyö-Oscarin vuonna 2015.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti