sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Blue Velvet ─ ja sinisempi oli yö (1986)

Ohjannut David Lynch
USA 1986, 120 min.
Draama, Mysteeri, Trilleri
Pääosissa: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Laura Dern, Dennis Hopper

And I still can see blue belvet through my tears...

Opiskelijanuorukainen Jeffrey Beaumont (MacLachlan) palaa kotiseudulleen, jonka idylli murenee yllättäen. Niityltä löytyvä korva herättää Jeffreyn uteliaisuuden ja johdattaa hänet alamaailman jäljille. Tapauksen ytimessä on laulaja Dorothy Vallens (Rossellini), jota huumediileri Frank Booth (Hopper) pitää armottomassa otteessaan. Jeffrey on uppoutumaisillaan siveään suhteeseen nuoren Sandyn (Dern) kanssa, mutta toisaalta Dorothy herättää suojeluvietin ja pinnan alla uinuvan himon.

Blue Velvet on David Lynchin unenomainen trilleri, jossa on tuttuja elementtejä Eraserheadin (1977) täysin vinksahtaneesta maailmasta. Tässä elokuvassa ollaan kuitenkin vielä puoliksi valvemaailman puolella ─ mutta kumpi on todellista elämää, ihannemaailma vai sen alla kytevät jännitteet? Kumma tunnelma havainnollistuu esimerkiksi elokuvan erikoisessa estetiikassa. Sinänsä kaikki on normaalia, mutta keinotekoinen epätodellisuuden tuntu ei jätä rauhaan. Tarina sijoittuu 1950-luvulle, joka siveässä kaksinaismoralismissaan on sangen kiehtova aikakausi elokuvan teeman kannalta.
 
Pinnan alla pulppuava seksuaalisuus ja pidätelty riettaus muuttuvat Blue Velvetin maailmassa suoranaiseksi pahuudeksi, jota Dennis Hopperin vimmalla näyttelemä Frank Boothin hahmo oivasti edustaa. Jeffrey Beaumontin tirkistelyretki puolestaan toimii vapauttavana tekona, tutkimusmatkana ja silmien avautumisena: maailma onkin syntejä täynnä! Elokuvan kahtiajakautunut maailma heijastui hauskasti filmin osakseen saamassa vastaanotossakin. Toisaalta teosta ylistettiin, mutta osa kriitikoista suomi Blue Velvetin seksikuvastoa ja piti elokuvaa täysin sairaana. Pienen tuumaustauon jälkeen kulttimaine alkoi kasvaa ja elokuva on saanut osakseen ansaitsemansa arvostuksen.
 
Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti