maanantai 15. maaliskuuta 2021

She's Gotta Have It (1986)

Ohjannut Spike Lee
USA 1986, 84 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Tracy Camilla Johns, Tommy Redmond Hicks, John Canada Terrell, Spike Lee

I'm not a one-man woman.

New Yorkin Brooklynissa kuplii kasvava kolmiodraama. Nola Darling (Johns) deittailee samanaikaisesti useita miehiä, joille Nolan polysuhteet ottavat koville. Yksinoikeudesta Nolan sydämeen ja vuoteeseen kilpailevat snobbaileva Jamie (Terrell), rääväsuinen vitsiniekka Mars (Lee) ja kiltti naapurinpoika Jamie (Hicks). Kisailunsa tuoksinnassa miekkoset eivät kuitenkaan millään ymmärrä, että nainen voi rakastaa eniten juuri vapautta.

Spike Leen (1957─) ensimmäinen kokopitkä elokuva on raikkaan kokeellinen, uutta aaltoa muistuttava feministinen teos. Pienellä budjetilla syntynyt elokuva on sittemmin muodostunut ikoniseksi esimerkiksi 1980-luvun indie-filmeistä. Mukavien lipputulojen ohella She's Gotta Have It sai jokusia palkintojakin ja lupaava nuori ohjaaja huomioitiin aina Cannesissa asti. Elokuvan menestys petasi tietä Leen lopulliselle läpimurrolle, jonka lopulta täräytti eetteriin Do the Right Thing (1989).

She's Gotta Have It ei ole laisinkaan niin pamfletinomainen kuin Leen tuorein tuotanto, mutta tärkeää asiaa piisaa tässäkin elokuvassa. Vapaan rakkauden puolesta puhuva itsenäinen nainen ─ ja vielä musta nainen ─ tuntuu nykyäänkin aiheuttavan pöyristystä, ja tarina oli varmasti vielä röyhkeämpi 1980-luvulla. Lee on sittemmin sanonut katuneensa elokuvan raiskauskohtausta, joka toki sanoman kannalta ei ole täysin välttämätön tai sen olisi voinut esittää toisinkin. Ilmeisesti näkemyksiä on tuuletettu ajanmukaisemmiksi elokuvan pohjalta tehdyssä samannimisessä tv-sarjassa (2017─2019).
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti