keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Kiss of the Spider Woman - Hämähäkkinaisen suudelma (1985)

Ohjannut Hector Babenco
Brasilia & USA 1985, 120 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: William Hurt, Raúl Juliá, Sõnia Braga

This girl's finished.

Jossain päin Etelä-Amerikkaa on vankila ja siellä selli, jonka kolkkoudessa viruu kaksi vankia. Luis Molina (Hurt) on syrjitty homoutensa vuoksi, ja hän pakenee karua todellisuutta romanttisiin haavekuviin. Poliittinen vanki Valentin Arregui (Juliá) ei ymmärrä Molinan pakenevaa suhtautumista elämän realiteetteihin, mutta eroavaisuuksistaan huolimatta sellitoverit kasvavat ymmärtämään toisiaan. Aikansa ratoksi Luis selostaa Valentinille eläväisesti muistojaan ja camp-henkisten suosikkifilmiensä juonia, tarinoita, joissa fantasiat ja todellisuus sekoittuvat.

Hämähäkkinaisen suudelma on kiinnostavasti toteutettu mielikuvamatka, jossa nähdään elokuvia elokuvan sisällä. Itse elokuvan todellisin todellisuus eli vankila tuntuu sekin hieman mielikuvituksen tuotteelta, varmaan aivan tarkoituksella. Molinan ja Arreguin välinen tarina puolestaan on klassinen aihio siitä, kuinka kaksi erilaista ihmistä hitsautuu yhteen pakon sanelemana. Tyyli on omaan makuuni hieman turhankin teatraalista ja etäännyttävää. Elokuva tuntuu pyrkivän kommentoimaan Etelä-Amerikan sotilasjunttahallintoja, jollainen Brasiliassakin vielä elokuvan ilmestyessä vallitsi. Mutta sanooko Hämähäkkinaisen suudelma näistä lopulta mitään kovin oivaltavaa?

Argentiinalaisen Manuel Puigin samannimiseen menestysromaaniin (1976) perustuva Hämähäkkinaisen suudelma kenties avautuisi eri tavalla, jos olisi lukenut alkuperäisteoksen. Ymmärtääkseni romaaniversiossa kiehtovaa on sen dialogityyli ja lukuisat elokuvaviitteet, joiden kautta kerronta nivoutuu niin aikansa politiikkaan kuin Luis Molinan homouteenkin. Aikansa sietämättömästä homofobiasta ja hieman stereotyyppisestä kuvailusta huolimatta Molinan hahmo on koskettava. Suurella tunteella näyttelevä William Hurt sai roolityöstään lukuisia palkintoehdokkuuksia ja voittoja, muun muassa Oscarin ja Cannesin parhaan näyttelijän palkinnon.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti