sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Prizzi's Honor - Prizzin kunnia (1985)

Ohjannut John Huston
USA 1985, 130 min.
Rikos, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia

Do I ice her? Do I marry her?

Charley Partanna (Nicholson) on Prizzin mafiaperheen luotettu palkkamurhaaja, jonka elämä saa uuden suunnan salamarakastumisen myötä. Harmi vaan, että Charlien lemmen kohde Irene Walker (Turner) on samalla alalla kuin Charlie ja lemmenparin pitäisi oikeastaan surmata toisensa. Charley joutuu valitsemaan mafiaperheensä kunnian ja romanssin väliltä, ellei Irene sitten tee ratkaisua ensin.

Prizzin kunnia on kutkuttava gangsterikomedia, mutta ei mikään Hei, me lennetään! (1980) -tyylinen slapstick-kohellus. Komedia on hienovaraisempaa ja kätkeytyy mustana huumorina taitavasti tarinan pitkiin linjoihin. Prizzin kunnia tosin parodisoi melko avoimesti Kummisetä-elokuvia ja tekee sen taiten, pieniä ilmiselviä vitsejä pudotellen. Elokuvan kerronta on ihailtavan ilmavaa ja kevyttä, vaikka juoni sinänsä voisi olla todella traagisestikin kuvattu riipaiseva kertomus. Valittu linja toimii, joskin tarinaa olisi hetkittäin voinut vielä hieman terävöittääkin.

John Hustonin toiseksi viimeiseksi jäänyt elokuva heijastelee ohjaajan pitkän uran vaiheita. Rikostarinassa häivähtää kaukainen film noirin varjo, vaikka esikoisteos Maltan haukka (1941) onkin tunnelmaltaan kaukana. Vahvemmin mieleen tulee muutamaa vuosikymmentä vanhempi erikoinen parodiakokeilu Afrikan aarre (1953), joka kyllä häviää Prizzin kunnialle. Koominen romanssi puri aikalaisyleisöihin ja elokuva sai jopa kahdeksan Oscar-ehdokkuutta. Näistä pystin tosin sai ainoastaan ohjaajan tytär Anjelica Huston juonivasta sivuroolistaan Charley Partannan piirittäjänä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti