lauantai 5. joulukuuta 2020

LUUKKU 5 - 90 vuotta sitten (King of Jazz, 1930)

America is a Melting Pot of music!

Jos 2020-luku on alkanut kurjasti, eipä 1930-lukukaan alkanut kovin hilpeissä merkeissä. Yhdysvalloista edellisvuonna alkanut suuri lama tuntui Suomessakin asti pula-aikana, ja jouduttiinpa kotomaassamme sietämään vielä Lapuan liikettä ja poliittista terroria. Lama-ajan kurjuteen voi eläytyä vaikka katsomalla vuosikymmentä myöhemmin tehdyn filmin Vihan hedelmät (1940) ─ parhaimmillaan asetelma voi luoda toivoa, sillä onpa sitä ennenkin selvitty ties mistä. Synkistelyn vastapainoksi päivän elokuva kuitenkin tarjoaa kaivattua todellisuuspakoa hilpeän revyyn merkeissä!


King of Jazz
Ohjannut John Murray Anderson & Walter Lantz
USA 1930, 99 min.
Musikaali, Komedia
Pääosissa: Paul Whiteman, John Boles, Laura La Plante




Jazzmuusikko Paul Whitemanin leikekirja avautuu ja päästää valloilleen hupsujen sekä romanttisten sattumusten sarjan. Lavamusikaalin tyylillä luotu King of Jazz voisi olla suora näytös teatterilavalta, mutta elokuvaformaattia on hyödynnetty tuomalla mukaan erilaisia trikkikohtauksia ja hieman animaatiotakin. Erilaisissa numeroissa on tarjolla "jotain jokaiselle" ja koko näytäntö huipentuu mahtipontiseen Amerikka kulttuurien sulatusuunina -musiikkinumeroon.

King of Jazz on aikansa harvoja värifilmejä ja ylipäätään ilmestymisaikaansa nähden teknisesti kunnianhimoinen teos. Elokuva voitti Oscarin tyylikkäistä lavasteistaan, joissa ihmiset välillä muuttuvat muurahaisiksi ja toisinaan jättiläisiksi. Muutoin elokuva sai hieman ristiriitaisen vastaanoton, sillä kunnianhimoinen tuotanto koettiin jo hieman yliampuvaksi. Lamaa puolestaan voidaan syyttää siitä, etteivät lipputulotkaan olleet aivan odotetut. Elokuvan ajoitus oli väärä.

Tyylikkäästi tehdyn revyyn idea on hauska, vaikka sen yksittäiset osiot eivät sinällään olekaan erityisen ikimuistoisia tai nokkelia. Tkinehtävänsä elokuva silti täyttää edelleenkin, sillä arjen huolet unohtuvat kivojen tanssinumeroiden ja hyvän musiikin myötä. Klassisen viihteen ystäville King of Jazz tarjoaa siten aivan mukavaa todellisuuspakoa. Lopuksi mainittakoon knoppitietona, että legendaarinen Bing Crosby tekee elokuvassa ensiesiintymisensä pienen lauluroolin myötä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti