tiistai 29. joulukuuta 2020

The Big Chill - Sisärengas (1983)

Ohjannut Lawrence Kasdan
USA 1983, 105 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Kevin Cline, Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Mary Kay Place

I know this is hard but it's all beautiful.

Yliopistoaikainen ystäväporukka kuulee yhden toverinsa kuolemasta, joten poppoo kokoontuu aviopari Haroldin (Cline) ja Carolinen (Close) luo muistelemaan menneitä ja vaihtamaan kuulumisia. Ilojen ja surujen täyttämä elämä tuntuu asettuvan tasapainoon, kun vanha jengi on koossa jälleen. Yhteinen viikonloppu johtaa loputtomiin keskusteluihin, kinasteluihin ja jopa romanssien syttymiseen.

Sisärengas on rauhallisesti etenevä elokuva, joka jättää hienosti tilaa eri henkilöhahmojen tunteille. Elokuvan vahvuus onkin juuri käsikirjoituksen luonteva arkisuus ja eri henkilöiden välinen vuorovaikutus.  Ohjaaja Lawrence Kasdanin ja Barbara Benedekin taitavasti laatima käsikirjoitus pääsi Oscar-ehdokkaaksi, ja tulipa filmille pari muutakin ehdokkuutta. Sisärengas menestyi lippuluukuillakin erinomaisesti. Onnistumisista huolimatta elokuva ei silti tunnu kovin ikimuistoiselta klassikolta, vaikka onkin aivan pätevästi tehtyä draamakomediaa.
 
Arvatenkin Sisärengas vetosi 1960-luvulla nuoruuttaan viettäneisiin, jotka elokuvan hahmojen matkassa pääsivät nostalgiatripille menneeseen. Menevän 1960-luvun soundtrackin tahdissa sivutaan Vietnamin jälkeensä jättämiä traumoja, mutta enemmän pohditaan kolmikymppisyyttä. Suurten ikäluokkien aikuistumiselokuvaan voi ainakin jossain määrin samaistua, vaikka olisikin eri aikakauden lapsi. Ainakin nykyisenä kolmikymppisenä on tavallaan samassa elämäntilanteessa kuin elokuvan porukka, vaikka maailma onkin toisenlainen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti