tiistai 1. joulukuuta 2020

LUUKKU 1 - Joulukokoelma

Psychologically, I'm very confused...
 
Iloista joulunodotusta jälleen itse kullekin säädylle ja kaikille säädyttömille sieluille! Tänä vuonna joulukalenteri toimii jälleen tuttuun tapaan: joka luukusta paljastuu tasavuosikymmenten takaa sellainen elokuva, jota 1001-listalta ei tiettävästi löydy. Ensimmäisessä luukussa on aimo kattaus jouluelokuvia, tasavuosien takaa tietenkin. Oheisten teosten lisäksi tänä vuonna pyöreitä ovat täyttäneet mainiot joulufilmit Yksin kotona (1990) sekä Rare Exports (2010).
 
 
A Christmas Carol
Ohjannut J. Searle Dawley
USA 1910, 11 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Fantasia, Draama
Pääosissa: Marc McDermott, Charles Ogle




Charles Dickensin klassikkokertomus A Christmas Carol eli suomeksi Saiturin joulu (1843) on saanut ennätyksellisen suuren määrän elokuva-adaptaatioita. Tämä pieni mykkäelokuva on järjestyksessään tarinan kolmas filmatisointi. Aiheeseen tarttunut ohjaaja J. Searle Dawley (1877─1949) muistetaan myös ihka ensimmäisestä Frankenstein-elokuvasta (1910).

Tunnetusti A Christmas Carol kertoo, kuinka ahne ja ilkeä Scrooge-herra (McDermott) saa joulun alla vieraakseen joukon henkiä. Säikähdys herättää miehen joulumielen ja tarina saa onnellisen päätöksen. Tässä elokuvassa tapahtumat on toimivasti tiivistetty kymmeneen minuuttiin: käsikirjoitukseen on siis panostettu muutenkin kuin vain villien efektien ideoinnin osalta.

Pisteytys: 6/10

The Shop Around the Corner - Kauppa kulman takana
Ohjannut Ernst Lubitsch
USA 1940,  99 min.
Draama, Komedia Romantiikka
Pääosissa: James Stewart, Margaret Sullavan, Frank Morgan
 
 
 
Pienessä puodissa Budapestin sydämessä valmistaudutaan vilkkaaseen joulusesonkiin, mutta työntekijöiden keskuudessa kuohuvat suuret tunteet. Kaupan omistaja Hugo Matuschek (Morgan) ärhentelee pitkäaikaisimmalle työntekijälleen Alfred Kralikille (Stewart), koska luulee tämän pivartelevan vaimoaan. Tosiasiassa Alfred on ajautunut romanssiin tuntemattoman kirjeystävänsä kanssa. Hämmennys on suuri, kun ihana mysteerineito paljastuukin raivostuttavaksi työtoveriksi Klara Novakiksi (Sullavan)!

Ernst Lubitschin tyylikäs ja hauska jouluromanssi pohjautuu unkarilaisen Miklós Laszlón näytelmään (1934), jonka pohjalta syntyi sittemmin moderni versio Sinulle on postia (1998). Tämä Hollywood-elokuva ei tunnu kovin eurooppalaiselta, mutta tapahtumapaikalla ei lopulta ole suurtakaan väliä. Kaupan sympaattiset työntekijät hupsuine suhdekuvioineen viihdyttävät mitä parhaimmalla tavalla. Pääparina loistavat James Stewart ja Margaret Sullavan, jotka tähdittivät samana vuonna niin ikään Eurooppaan sijoitettua sotadraamaa Näin se alkoi (1940).

Pisteytys: 8/10

Christmas Evil
Ohjannut Lewis Jackson
USA 1980, 100 min.
Trilleri, Kauhu
Pääosissa: Brandon Maggart, Jeffrey DeMunn, Dianne Hull




Harry Stadling (Maggart) on lelutehtaan työntekijä ja suuri joulun ystävä. Miehen joulumieli tosin sai lapsuudessa kovan kolauksen niin sanotun "Joulupukki suukon sai" -tilanteen traumaattisuuden vuoksi, ja siksipä aikuiseksi varttunut Harry kuvittelee olevansa itse joulupukki. Täytyyhän jonkun osoittaa tuhmille lapsille paikkansa ja tuoda iloa kilteille! Tuhmureita löytyykin läjäpäin varsinkin aikuisten joukosta: pitkään valmisteltu jouluaaton lahjakeikka muuttuu verilöylyksi.

Slasher-elokuvien suosion parhaassa aallossa syntynyt Christmas Evil on erikoinen joulukauhu. Tarina on lähtökohdiltaan kiinnostava ja kerronnassa hyödynnetään ihan hauskoja keinoja, esimerkiksi erikoisia leikkauksia. Kokonaisuus on silti melko kömpelö ja tarina edistyy hidastempoisesti. Hieman myös väsyttävät nämä elokuvat, joissa "mielenvikaiset" ryhtyvät lahtaamaan porukkaa, vaikka saapa Harry sentään osakseen ymmärrystäkin. Hupaisana kuriositeettina filmi kyllä viihdyttää kertakatselun verran, jos mielii nähdä tutun punanutun hieman tavallisesta poikkeavissa puuhissa.

Pisteytys: 5/10

How the Grinch Stole Christmas - The Grinch
Ohjannut Ron Howard
USA & Saksa 2000, 104 min.
Fantasia, Komedia
Pääosissa: Jim Carrey, Taylor Momsen, Anthony Hopkins




Whovillen asukkaat rakastavat joulua, mutta naapurivuorella erakkona elävä pienisydäminen Grinch (Carrey) inhoaa mokomaa juhlaa. Nyt tähän tietenkin tulee muutos, kun pieni Cindy-tyttö (Momsen) ryhtyy selvittämään syitä vihreän karvakasan ilkeyden taustalla. Dr. Seussin Grinch-kirjaan (1957) perustuva kertomus eri adaptaatioineen on varsinainen amerikkalainen jouluklassikko, jonka filmatisoinneista tämä versio lienee maailmanlaajuisesti kuuluisin.
 
Grinch on tärkeä muistutus siitä, ettei joulussa ole kyse kaupallisuudesta ja lahjavuorista ─ tämän oppii päähenkilömmekin karvaisen kantapäänsä kautta. Sinänsä on harmi, että elokuva on täynnä turhaa kohellusta, eikä filmi kivasta ideastaan huolimatta vedä vertoja vanhemmalle animaatiolle (1966). Jim Carreyn naamanvääntely rasittaa jo ensinäkemältä, vaikka hän sinällään rooliin sopiikin. Maskeerauksiin panostaminen poiki elokuvalle peräti Oscarin.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti