keskiviikko 16. joulukuuta 2020

LUUKKU 16 - 40 vuotta sitten (Kagemusha, 1980)

Immovable as a mountain.
 
Vuonna 1980 Star Wars -kuume oli huippulukemissa ja Imperiumin vastaisku (1980) oli vuoden maailmanlaajuisesti menestynein elokuva. Suomessa ykköspaikkaa silti piti ajaton nuorisofilmi Täältä tullaan, elämä! (1980). Eniten Oscar-ehdokkuuksia keräsivät mustavalkodraamat Elefanttimies (1980) sekä Kuin raivo härkä (1980), mutta suurimman pystisaaliin (4) keräsi silti tunteikas perhedraama Tavallisia ihmisiä (1980). Tätä nykyä vuoden ikonisimpia elokuvia edustaa Hohto (1980), joka tosin vielä ilmestyessään ei kohonnut järin suureen menestykseen. Nyt matkamme kuitenkin käy satojen vuosien takaiseen Japaniin, jossa kohdataan muutosten tuulet.

 
Kagemusha - varjokenraali
Ohjannut Akira Kurosawa
Japani & USA 1980, 162 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Jinpachi Nezu



Eletään sotaisaa Sengoku-kautta 1500-luvun Japanissa. Mahtava Takeda-klaani kokee kovan iskun, kun klaanin päällikkö sairastuu vakavasti ja lopulta menehtyy. Tilalle keksitään nostaa edesmenneen päällikön kaksoisolento, kagemusha, joka sattuu olemaan karkeatapainen rikollinen (Nakadai). Yksi aikakausi on kuitenkin vääjäämättä tulossa päätökseensä, eikä huijaus voi kestää ikuisesti.

Kagemusha - varjokenraali on hienovaraisesti esitettyä draamaa, mutta tarina on teemoiltaan ankara ja lohduton. Ihmisenä olemisen perusasioita punnitaan monin tavoin, kun huijaus paisuu ja pikkurikollisesta on yhtäkkiä kasvanut klaanin mahtavin sotapäällikkö. Akira Kurosawan elokuvia jaksaisi katsoa loputtomiin, mutta nyt pohdin kenties ensi kertaa, olisiko tarinaa kuitenkin voinut hieman tiivistää. Kagemusha on hieman liiallisesta pituudestaankin huolimatta hieno teos ja visuaalisestikin näyttävä, hehkuvanvärinen elokuva.

Niin menestynyt ohjaaja kuin olikin, Kurosawalla oli vaikeuksia saada elokuvilleen rahoitusta kotimaassaan. Ulkopuoliseen apuun oli pitänyt turvautua jo 1970-luvulla (esim. Dersu Uzala, 1975), ja tällä kertaa idolinsa avuksi riensivät Hollywood-tähdet George Lucas ja Steven Spielberg. Kagemusha menestyi jälleen erinomaisesti maailmalla ja palkittiin muun muassa Kultaisella palmulla. Aikojen saatossa filmi on kuitenkin tainnut jäädä samankaltaisena pidetyn Ranin (1985) varjoon.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti