keskiviikko 2. joulukuuta 2020

LUUKKU 2 - 110 vuotta sitten (Kuilu, 1910)


Scandal!

Kun 1910-luku alkoi, vuosikymmenen mukanaan tuomat myllerrykset tunnettiin kenties vasta orastavina aavistuksina. Suursota tulisi muuttamaan maailmaa ja vaikuttamaan elokuvateollisuuteenkin, jonka painopiste siirtyisi tuota pikaa Yhdysvaltoihin. Päivän elokuvassa liikutaan kuitenkin vielä rauhanaikaa elävässä Euroopassa ja monille suomalaisillekin tutussa Kööpenhaminassa. Vuosi 2020 on tehnyt matkustamisen sangen mahdottomaksi, mutta onneksi nojatuolimatkojen tekeminen onnistuu edelleen. 1001-listalle vuosi 1910 ei ole päätynyt laisinkaan, mutta arkistojeni kätköistä löytyi pari muuta arviota 110-vuotiaista elokuvista: Frankenstein (1910) ja The Wonderful Wizard of Oz (1910) ovat molemmat romaaniensa vanhimpia säilyneitä filmatisointeja.
 

Afgrunden - Kuilu
Ohjannut Urban Gad
Tanska 1910, 38 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Asta Nielsen, Robert Dinesen, Poul Reumert



 
Nuorta piano-opettaja Magdaa (Nielsen) odottavat turvatut päivät vakavaraisen Knudin (Dinesen) morsiamena. Mutta kun sirkus saapuu kaupunkiin, jännittävä elämä vie voiton: Magda karkaa hyveellisen sulhasensa luota sirkustähti Rudolfin (Reumert) matkaan. Luvassa ei kuitenkaan ole odotettua suurta lempeä ja seikkailuntäyteistä elämää. Kun Rudolf paljastaa todellisen luonteensa, suistuu neitoparka alati syvempään häpeän kuiluun.
 
Kuilu (engl. The Abyss) on vähäisillä väliteksteillä tehty filmi, jossa teot puhuvat sanoja enemmän. Onneton romanssikertomus ei tarinana ole järin kummoinen, mutta historiallisista syistä itse elokuva on kuitenkin aivan mielenkiintoista seurattavaa. Elokuvaa katsellessa pääsee tunnelmoimaan 1900-luvun alun hurmaavia kaupunkimaisemia, onhan suuri osa Kuilusta filmattu Kööpenhaminan kaduilla. Ohi kiitävät kärryt ja herttaiset kahvilat hurmaavat aikamatkaajan taatusti!

Vaikka nykymitoissa ajatellen Kuilu lukeutuu lyhytelokuvaksi, oli se omana aikanaan tavallista pidempi teos. Elokuvan saama hyvä menestys pohjusti oivasti pidempien elokuvien kaupallisia mahdollisuuksia, joita hyödynnettiin eritoten Saksassa. Elokuvateollisuus kasvoi Tanskassakin, josta on sittemmin ponnistanut lukuisia maailmanmaineeseen yltäneitä elokuvantekijöitä aina Carl Theodor Dreyerista Thomas Vinterbergiin. Kuilussa puolestaan debytoi Asta Nielsen (1881─1972), josta tuli yksi mykkäkauden kuuluisimmista näyttelijätähdistä.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti